Etusivu

Kirkko

Taipalsaaren puukirkko valmistui vuonna 1754. Suunnittelija on mahdollisesti sortavalalainen Eskil Collanus, joka oli aiemmin korjannut Lappeen keskeneräisen kirkon. Kellotapuli rakennettiin vuonna 1750. Alunperin liian pieneksi rakennettua kirkkoa on laajennettu 1840-luvulla. Muutos- ja korjaustöitä on tehty useaan otteeseen vuosien saatossa. Taipalsaaren kirkko sai nykyisen ulkoasunsa korkeine ikkunoineen 1900-luvun alussa.

Museot

Taipalsaaren kirkon vieressä sijaitseva kotiseututalo Röytty on vanha sotilasvirkatalo ja kestikievari. Nykyään Röytty toimii aittoineen ja talleineen museona.

Kunnantalo

Taipalsaaren kunnantalo on valmistunut vuonna 1989. Rakennuksen on suunnitellut lappeenrantalainen Arkkitehtitoimisto Riitta ja Kari Ojala. Suunnittelussa vaikutteita on otettu taipalsaarelaisesta tervahöyryperinteestä, mikä näkyy rakennuksen muodoissa ja materiaalivalinnoissa. Myös kokoushuoneiden nimet, kuten Ruorisilta, Keulahytti ja Messi, vievät ajatukset Saimaan aalloille.

Kunnantalon kokoustilat, kahvio, takkahuone ja sauna on vuokrattavissa juhla- tai kokouskäyttöön. Tilojen varaukset ja lisätietoa Taipalsaaren tilavarauspalvelusta.

Väinölä

Yli satavuotisen historiansa aikana seurojentalo Väinölässä on vietetty lukemattomia häitä, hautajaisia ja iltamia, tanssittu, näytelty ja katsottu elokuvia. Talon ensimmäinen omistaja oli lukkari Erikson, jonka kuoltua leski möi talon Taipalsaaren Nuorisoseuralle vuonna 1901. Vuosien saatossa talo vaihtoi omistajaa useaan kertaan ja koki monia remontteja sekä laajennuksia.

1930-luvulla Väinölä oli Taipalsaaren Suojeluskunnan omistuksessa. Vuoden 1939 liikekannallepanon yhteydessä Taipalsaaren miehet lähtivät Suojeluskunnan talolta sotaan. Jatkosodan aikana Väinölä oli puolustusvoimien käytössä. Kun suojeluskunnat lopetettiin sodan jälkeen, siirtyi talo Taipalsaaren kunnan omistukseen.

1970-luvun lopulla rappeutumaan päässyt Väinölä kunnostettiin ja laajennettiin monitoimitilaksi. Viimeisimmän suuren remontin Väinölä koki 2000-luvun alussa, jolloin sisätilat kunnostettiin ja talo sai terassin Saimaan puoleiselle sivulle. Vanhassa seurojentalo Väinölässä tanssitaan edelleen häitä, urheillaan ja pidetään Nuorisoseuran ja muiden paikallisten yhdistysten tapahtumia.

Väinölän vuokraus juhlakäyttöön. Lisätietoa löydät Taipalsaaren tilavarauspalvelusta.

Linnavuoret

Taipalsaarella on kolme linnavuorta, jotka ovat Kuivaketveleen, Kannuksen ja Ruusin Turasalon muinaislinnat. Linnavuori on rautakautinen suoja- ja puolustuspaikka johon paettiin vihollisen uhatessa.

Tutkijat pitävät muinaislinnoja mystisenä muinaisjäännösryhmänä, koska niistä on saatu vain vähän tutkimustietoa. Suomesta tunnetaan noin sata muinaislinnaa, jotka ajoitetaan pääasiassa rautakauden lopulle (1050 - 1300 jKr.)