Etusivu

Yhdessä verkostoituen ja toisiamme tukien. Olemme aktiivisesti mukana niin sisäisissä kuin ulkoisissakin verkostoissa. Osallistamme sidosryhmiä. Teemme kestävän kehityksen mukaisia valintoja turvataksemme nykyisille ja tuleville taipalsaarelaisille hyvät elämisen mahdollisuudet. Olemme asukas- ja yrittäjäystävällisiä.

Tule Taipalsaarelle veneellä, autolla tai polkupyörällä!

Nauti lounas virvoittavien vetten äärellä viehättävällä Taipalsaaren Wanhalla Kunnantuvalla os. Kirkonrantatie 3.

Maittava lounas on katettu arkisin  klo 11-14 toukokuusta alkaen elokuun puoleen väliin asti.

Kunnantupa on historiallinen kokoontumispaikka

Taipalsaari on hyvin vanhaa asuinseutua. Jo kivikaudella ihmiset asettuivat Saimaan saariston suojaisiin poukamiin ja nauttivat vesien antimista.  Vuonna 1571 perustettiin itsenäinen Taipalsaaren seurakunta, jonka 450- vuotisjuhlat vietetään vuonna 2021.Vuonna 1865 kunnat ja seurakunnat erotettiin toisistaan ja kunnallinen itsehallinto sai alkunsa. Maaliskuun 29. päivänä 1885 Taipalsaarella tehtiin päätös erityisen Kunnantuvan rakentamiseksi Taipalsaaren Kirkonkylän laivarantaan Taipalsaaren vanha kunnantupa oli keskeinen paikka taipalsaarelaisten elämässä. Kuntakokoukset ja myöhemmin kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen kokoukset pidettiin siellä vuosina 1886 – 1989.

Vuonna 2009 Kunnantupa jäi varastokäyttöön peruslämmölle. Lopulta maaliskuussa 2017 Taipalsaaren kunnan Tekninen lautakunta esitti sen purkamista. Kunnantuvalla oli kuitenkin puolustajia ja lopulta se päätyi myyntiin avoimeen tarjouskilpailuun syyskuussa 2019.Kevättalvella 2021 Kunnantuvan korjaus on valmis. Kunnantupa on saanut takaisin ryhtinsä ja kauneutensa sekä historiaa kunnioittavan nimen ”Taipalsaaren Wanha Kunnantupa”. Se on jälleen kuntalaisten ja matkailijoiden käytettävissä.

Taipalsaaren upea puukirkko on valmistunut vuonna 1754

Tämän jälkeen tutustu Taipalsaaren  kauniiseen puukirkkoon. Kirkko on avoinna 6.6.-31.7. keskiviikosta perjantaihin klo 11-18.

Taipalsaaren puukirkko valmistui vuonna 1754. Suunnittelija on mahdollisesti sortavalalainen Eskil Collanus, joka oli aiemmin korjannut Lappeen keskeneräisen kirkon. Kellotapuli rakennettiin vuonna 1750. Alunperin liian pieneksi rakennettua kirkkoa on laajennettu 1840-luvulla. Muutos- ja korjaustöitä on tehty useaan otteeseen vuosien saatossa. Taipalsaaren kirkko sai nykyisen ulkoasunsa korkeine ikkunoineen 1900-luvun alussa.

Röytyn kotiseututalossa voit juoda kahvia ja ostaa käsitöitä

Kun olet  kirkkoon tutustunut, nauti Röytyn kotiseututalossa kahvit tai teet kotoisen suolaisen tai makean leivonnaisen kanssa ja tutustu mitä talo pitää sisällään. Kesä- elokuu Röytyn kotiseututalo avoinna su-pe 11 – 17, la 11 - 15Taipalsaaren kirkon vieressä sijaitseva kotiseututalo Röytty on vanha sotilasvirkatalo ja kestikievari. Nykyään Röytty toimii aittoineen ja talleineen museona.

Röytyn talo on rakennettu tiedettävästi 1600-luvun lopulla Taipalsaaren, Savitaipaleen ja Joutsenon miesten voimin. Ensimmäinen maininta Röytyn talosta sotilasvirkatalona on peräisin vuodelta 1680. Röytty toimi lyhyen aikaa Ruotsin armeijan luutnanttien virkatalona, kunnes koko Taipalsaaren alue siirtyi Venäjälle Turun rauhassa vuonna 1743. Tämän jälkeen talo muuttui kestikievariksi. Sijainti jo keskiajalta periytyvän jäätien, sekä vesi- ja maaliikenteen solmukohdassa toi asiakkaita Röytyn kestikievariin. Röytty palveli matkustajien levähdyspaikkana, jossa hoidettiin niin matkustavaiset kuin hevosetkin.1930-luvulla suuri osa Suomen kievareista siirtyi historiaan ja Röytyssäkin kievaritoiminta lopetettiin vuonna 1937. Kestikievarin viimeinen isäntä oli  Veikko Rikkonen, Viktor Rikkosen sisarenpoika, jolta tilasiirtyi Taipalsaaren kunnalle vuonna 1988. Kunta entisöi talon kestikievarimuseoksi Etelä-Karjalan museon sekä Museoviraston ohjeiden mukaisesti alkuperäisyyttä kunnioittaen. Kesällä 1996 Kotiseututalo Röytty näyttelyineen avattiin yleisölle.

Nykyisin Röytyssä toimii kesäkuukausina taipalsaarelaisten kyläyhdistysten yhteisvoimin ylläpitämä kahvila ja Taipalsaaren käsityöläisten kesäpuoti. Osoite: Leikonrannantie 5.

Kirjoittajat: Ulla Liukkonen, Aure Niiva ja Riitta Rinne

Taipalsaaren Wanha Kunnantupa
Röytyn kotiseututalo/kahvio/käsityöläiset
Taipaleen seurakunta

Leipää Saimaan rannoilta – mielenkiintoista ja elämänmakuista Taipalsaaren paikallishistoriaa vuodesta 1900 alkaen

Leipää Saimaan rannoilta -historiakirja on kertomus Taipalsaaren maamiesseura ry ja Taipalsaaren Maaseutunaiset ry:n vaiheista 1900 luvulta lähtien tähän päivään. Se on samalla kuvaus maaseudun suuresta muutoksesta 120 vuoden ajalta niin Taipalsaarella kuin laajemminkin.

Historiallisessa teoksessa avataan taipalsaarelaista arkea ja juhlaa

Pöytäkirjojen ja erilaisten arkistoihin tallennettujen kirjallisten dokumenttien kautta saatua tietoa on täydennetty lukuisisilla ihmisten haastatteluilla ja heidän kertomuksilla. Näin kuva seurojen toiminnasta on täydentynyt elävällä elämällä: tunteilla, kokemuksilla ja muistoilla. Juhlahetkien ja erilaisten ajallisten merkkipaalujen rinnalle on tuotu myös arkisia tapahtumia, joilla on ollut merkitystä seuran jäsenten ja seuran toiminnan kannalta. Kaikkiaan historiakirjaa varten on haastateltu 56 eri henkilöä ja lähes 50 tuntia. Leipää Saimaan rannoilta historiakirjan laajuus on 352 sivua, ja siinä on 122 valokuvaa eri vuosikymmeniltä.

Monelle taipalsaarelaiselle ja jo Taipalsaarelta pois muuttaneellekin kuin myös Taipalsaarella kesäänsä viettäville tuore historiakirja tarjoaa nyt mahdollisuuden löytää tietoa sukunsa jäsenistä sekä kotikylänsä elämästä eri vuosikymmeninä.

Leipää Saimaan rannoilta historiakirjan ovat yhteistyössä kirjoittaneet Pentti PylkköEero Juntunen ja Marja-Liisa Juntunen.

Historiakirjan teko käynnistyi vuoden 2019 lopulla ja sen julkaiseminen tapahtui lokakuussa 2021.

Taipalsaaren maamiesseura juhlii 3.7. olemassaolonsa 122-vuotisjuhlaa Röytyn kotiseututalolla kaiken kansan maaseutujuhlassa. Tuore historiakirja tuo näin oman mukavan mausteensa tähän juhlaan.

Leipää Saimaan rannoilta historiakirja on nyt myös lainattavissa Taipalsaaren kirjastosta. Muutoin kirja on hankittavissa M-Market Taipalsaaren kaupasta (Savilahdentie 2, 54920 Taipalsaari).

Kirjoittaja: Eero Juntunen

Saimaan Torppa – yhteisöllinen asukastila ikäihmisille

Asukastila Saimaan Torpan tunnelma on lämmin ja tervetullut. Kahvin tuoksu ja puheensorina tulvahtavat vastaan astuessa sisään ovesta, jonka takaa löytyy värikäs olohuone. Saimaan Torppa – yhdistys järjestää viikoittaisia kohtaamismahdollisuuksia, jonne kaikki halukkaat ovat tervetulleita. ”Meillä on täällä tiistaisin ja torstaisin tapaamisten yhteydessä kahvitarjoilu, josta maksu on vapaaehtoinen”, kertovat ikäihmiset Torpalla.

Torppa on ollut toiminnassa noin 30 vuotta, jonka aikana on ehditty toteuttaa runsaasti erilaisia tapahtumia ja tempauksia. ”Täällä on järjestetty monenlaista vuosien varrella, kuten taulu- ja käsityönäyttelyitä. Olemme myös vieneet vanhainkotiin omatekemiä kaulahuiveja, valmistettu Haitin maanjäristyksen urheille isoäidin ruuduista tehtyjä peittoja, pidetty viinin maistajaisia, kutsuttu keinutuolivieraita sekä neulottu aikoinaan sotamiehille sukkia.” Yhdistys on myös järjestänyt teatteriretkiä ja osallistunut Kunnossa kaiken ikää –liikkumisohjelmaan.

Suosittuja toimintoja edelleen on muun muassa kirjoituspiirin toiminta sekä erilaisten käsitöiden tekeminen. ”Musta on kauhean kiva huomata, miten innokkaita kirjoittajia täällä onkaan. Me itketään ja nauretaan yhdessä”, kuvailevat Torpan kirjallisuuspiiriin osallistuneet. Saimaan Torppaan voi tulla ihan vain juttelemaan, eikä varsinaista toimintaa aina tarvita. ”Parasta on, kun saa haastella ja kohdata muita ikäihmisiä. Tää on tämmönen paikka, jossa jokainen voi räpättää.” Yhteisöllinen asukastila on avoin kaikille eikä ennakkoon ilmoittautumista kohtaamiskerroille tarvita.

Mikä: Saimaan Torppa –yhdistyksen asukastila
Missä: Saimaanharjulla, Kirjolohentie 8.
Milloin: tiistaisin ja torstaisin klo 12-14 (syyskuusta toukokuuhun)

Asukasneuvojan ja diakonin iltapäiväkahvit

Alkukeväästä 2021 Taipalsaaren kunnassa aloitti uutena työntekijänä asukasneuvoja Pia Tomperi. Kuukautta aikaisemmin Taipalsaaren kirkkopiirissä oli aloittanut työnsä myös uusi diakoniatyöntekijä Maija Korhonen. Kunnan ja seurakunnan välille oli jo pidemmän aikaa toivottu tiiviimpää yhteistyötä ja Korhonen halusi ryhtyä selvittämään, minkälaista yhteistyötä olisi mahdollista tehdä. Tavatessamme totesimme, että asukasneuvoja ja diakoniatyöntekijä kohtaavat asiakastyössään samanlaisia kysymyksiä.

Keskusteluista syntyi ajatus matalankynnyksen Walk in -vastaanotosta, jonne kuntalaiset voisivat tulla tapaamaan meitä molempia asumisen- ja taloudenasioissa. Koska Taipalsaarella ei ollut enää sosiaaliohjaajan vastaanottoa ja huomasimme, että monille sosiaaliohjausta tarvitseville asiakkaille kaupunkiin sosiaalitoimistoon lähteminen on haastavaa, halusimme tuoda palveluohjausta ja -neuvontaa helposti saavutettavaksi, lähelle kuntalaisia. Vastaanotto piti saada keskeiselle paikalle ja paikaksi valikoitui Kohtaamispaikka Luoto Saimaanharjulla. Jokaisella vastaanotolla tarjosimme kahvia ja pullaa, jotta matalankynnyksen periaate toteutuisi – kuntalainen voisi tulla paikalle vain juomaan kahvia ja moikkaamaan meitä ilman suurempia kysymyksiä.

Syksyllä 2021 käynnistettiin Walk in -vastaanotot

Vastaanottojen alettua saimme ajatuksen kutsua vastaanotoille mukaan yhteistyökumppaneita, ajatuksena, että yhteistyössä on voimaa, osaamista ja ammatillisuutta!  Lähetimme Eksoten sosiaalitoimeen sekä talous- ja velkaneuvontaan esittelykirjeen toiminnastamme ja yhteistyökumppanit ottivat ideamme avoimin mielin vastaan. Olemme saaneet yhteistyökumppaneilta arvokasta tukea toiminnan jatkamiseen. Ensimmäisen puolen vuoden aikana vastaanotot saavuttivat vain noin 0–1 hlö/kerta. Päätimme kuitenkin jatkaa vastaanottoa vielä kevään 2022, koska tarvetta matalan kynnyksen palvelulle nähtiin. Vaihdoimme nimen helpommin lähestyttävämmäksi.

Helmikuussa 2022 aloitettiin asukasneuvojan ja diakonin iltapäiväkahvit

Kartoitimme myös samojen yhteistyökumppaneiden innokkuutta tulla uudelleen vieraaksi ja kaikki halusivat tulla mukaan! Vieraina ovat olleet aikuissosiaalityön sosiaaliohjaaja, talous- ja velkaneuvonta, Ulosottolaitos sekä Taipalsaaren kunnan työllistämisyksikön palvelusuunnittelija. Tänä keväänä iltapäiväkahvit ovat saavuttaneet noin 2–3hlö/kerta. Vastaanotoilta kuntalaiset ovat saaneet moniammatillista apua, tukea ja ohjausta erilaisiin asumisen ja talouden asioihin, elämänhallintaan sekä yksinäisyyteen. Meillä on ollut hyviä kohtaamisia kuntalaisten kanssa ja olemme päässeet vaikuttamaan kuntalaisten elämään positiivisesti. Vastaanotot jäävät kevään jälkeen tauolle ja kiitämme kaikkia osallistumisesta vastaanotoillemme!

Kesäterveisin, asukasneuvoja Pia Tomperi ja diakoni Maija Korhonen

Anastasia Petrenko

There is a saying in Ukraine: "There would be no happiness if misfortune did not help." I have convinced of the veracity of this phrase by my own experience. There are many events in our life that we react to in different ways, but even those that seem the most terrible for us, can bring a lot of benefits unexpectedly. When the war broke out in my country, everything seemed like a nightmare, but it was impossible to wake up and find myself in a happy past.

I thought only about the safety of children and was ready to go to the ends of the world for this. On the way to Finland, I did not feel fear, I realized that we were going into the unknown, but this did not frighten me. Arriving here, I felt calm and a sense of safety. There is beautiful nature around, which I saw only in films or read about in books. The weather was incredible that day: a clear, bright blue sky, a light fresh breeze and incredibly clean, almoust crystal air. For me, accustomed to living in the industrial region of Ukraine, this was especially noticeable.

It seemed that nature was saying, "Welcome." But I was even more impressed by Finnish people who are very friendly, good-natured, empathetic, ready to help and support. At first I could not understand why we deserved so much attention and help. I was even ashamed, but then, after some time, I realized that people here are used to taking care about nature, about each other, about people around them. It's in their blood. I see in front of me hospitable, open, humane people with big hearts and souls. And I want to tell you all - the people and the whole country: "Thank you very much. Thank you for everything you have done and continue to do for us, for all the help and support provided! You are incredible!"

Anastasia Petrenko

Lempipuuhat Taipalsaarella

Kysyimme Facebookin ja Instagramin välityksellä seuraavaa:

”Taipalsaaren parhaat, osa 1.   Mikä on lempipuuhasi Taipalsaarella?

Voit vastata kommenttikenttään teksti-, kuva- tai videomuodossa. Vastaukset kootaan verkkolehden ensimmäiseen numeroon.”

Tällaisia vastauksia saimme:

– ”Käydä äitin rieskaa ja perunaleuskoja syömässä”
– ”Syyä iskän kalastamaa ja paistamaa kuhaa ja äiskän leipomaa mustikkapiirakkaa ja käyä porukoitte saunassa”
– ”Ratsastus jälkikasvun kanssa omalla mökkitiellä. Taipalsaarella on aina erityinen paikka sydämessä. Sieltä on juuret lähtöisin ja siellä on aina paras olla kun maailma kolhii”
– ”Hiihtämässä ja kesäisin veneellä pikkutyttöjen kanssa jätskillä”
– ”Varhaiset kesäaamut linnunlauluineen ja iltaruskot Saimaan rannalla 💙”
– ”Seikkailut Saimaan saarissa & lenkit näissä maisemissa🤩🙌🏽🙋‍♂️”
– ”Ehottomasti mökkeily mut kyl tääl asuminen on 😍❤️”

Kuvavastaukset nähtävillä kollaasissa. Kiitos kaikille kommenteista!