Etusivu

Rohkeus

Rohkeasti uusiin haasteisiin tarttuen ja myös erilaisuutta kunnioittaen.

Olemme luovia ja kokeilemme uusia kestävää kehitystä tukevia toimintamalleja - hyviä perinteitä unohtamatta. Kannustamme uudistumaan ja kouluttautumaan. Hyödynnämme uusinta teknologiaa. Kannamme vastuumme ja kannustamme jokaista vastuun ottamiseen.

Kuva: Nikula

Kauppiaspariskunnan työnjako on löytynyt luontevasti - Simo Niiva ja Tanja Haikonen tarttuivat K-Market Niivan ruoriin

Simo Niiva ja Tanja Haikonen aloittivat lokakuun alussa K-Market Niivan uusina kauppiaina Saimaanharjulla. Yritys pysyy samassa suvussa, liikkeen aiempi kauppias Heikki Niiva on Simo Niivan eno.

- Perheyritys täyttää 100 vuotta 13 vuoden päästä. Yrityksen jatkaminen on ollut mielessä jo pitkään ja asiasta on ollut aiemminkin puhetta, Simo Niiva kertoo.

Hän on työskennellyt kaupan eri tehtävissä jo 22 vuotta, ja käynyt työn ohessa Keskon kauppiaskoulutuksen.

- Helsingissä oli joitakin lähijaksoja ja lisäksi itsenäisiä näyttötehtäviä. Kauppiasharjoittelut suoritin Savitaipaleella ja Imatralla. Jonkin aikaa olimme Tanjan kanssa samassa harjoittelupaikassakin, Simo Niiva sanoo.

Tanja Haikosella puolestaan on taustaa leipomoalalta. Hän valmistui keväällä merkonomiksi, ja sen myötä kauppiasurakaan ei enää tuntunut vieraalta.

- Meillä on molemmilla kova palo työtä kohtaan ja panostamme siihen mielellämme paljon. Työtä on kevyempi tehdä, kun voi toteuttaa itseään tunteihin katsomatta, yrittäjät kuvaavat.

Visiona heillä on, että kauppaan olisi mukava tulla ja siellä olisi rento tunnelma.

- Emme halua turhaa jäykistelyä. Kuuntelemme asiakkaitamme ja osallistamme heitä kaupan valintoihin. Kuntalaiset ovat suhtautuneet kauppiasvaihdokseen hyvin ja kannustaneet meitä paljon, pariskunta sanoo.

Tärkeintä on tyytyväiset asiakkaat

Avajaisia uusien kauppiaiden toimesta vietettiin lokakuussa. Uusia asioita ja opittavaa on ollut paljon, mutta suurempia yllätyksiä ei ole tullut eteen. Työnjakokin on mennyt luontevasti.

- Tarkoitus on saada perusasiat ja rutiinit ensin rullaamaan ja uudistaa liikettä pikkuhiljaa omannäköiseksi. Tavoite on tietysti myös saada liikevaihto kasvuun ja kehittää markkinointia, mutta tärkeintä on tyytyväiset asiakkaat, yrittäjät kertovat.

Yrityksellä on seitsemän kokoaikaista työntekijää sekä neljä keikkatyöläistä. Liikkeen pitkäaikaisin, pian eläköityvä työntekijä on ollut talossa 35 vuotta kolmen eri kauppiaan aikana.

- Eräs asiakas puolestaan mainitsi hiljattain, että hän on asioinut meillä vuodesta 1972, Simo Niiva sanoo.

Sähkö- ja lämmityskulujen kasvun myötä erilaisia energiansäästötoimia on kaupassa pohdittu ja toteutettu sähkönsäästöä silmälläpitäen.

Maisemat ja rauhallisuus ovat kunnan valtit

Kauppiaat asuvat perheensä kanssa lähes työpaikkansa naapurissa. Pariskunnalla on kaksi lasta, 17-vuotias poika ja 11-vuotias tytär.
Vapaa-ajallaan Simo Niiva viihtyy autojen parissa. Palo autoharrastukseen syttyi jo lapsena.

- Tällä hetkellä harrasteautona Ford Sierra Cosworth, hän kertoo.
Kesäisin perheen yhteinen juttu on karavaanailu, lisäksi harrastuksiin kuuluu liikunta ja ruoanlaitto.

Parasta Taipalsaarella on Niivan ja Haikosen mielestä maisemat ja rauhallisuus. Elämä ison kaupungin kerrostalossa ei houkuttele kumpaakaan. Toiveena kuntaan he mainitsevat lounaskahvilan, jollainen Taipalsaarelta tällä hetkellä puuttuu.

- Täällä on kaikki lähellä, urheilu- ja harrastusmahdollisuudet lapsillekin ja hyvät palvelut, he summaavat.

Kirjoittaja: Eva Kottonen

”Yrittäminen ja asuminen on mielekästä Taipalsaarella” – Yrittäjäpariskunta Riikka ja Jouko Mäkelä tarjoavat sekä fysio- että ratsastusterapiaa 


Jouko Mäkelän Taipalsaarelle 1992 perustama Fysioterapia Saimaanharju täyttää tänä vuonna pyöreät 30 vuotta. Puoliso Riikka Mäkelä puolestaan tuli yritykseen mukaan alkuvuodesta 1996. Asiakaskuntaa yrityksellä on alusta asti ollut Taipalsaaren lisäksi Lappeenrannasta ja sen lähialueilta Taavettia ja Ylämaata myöten.

- Yritystoimintaan aloittaessani valmiita fysioterapeutin työpaikkoja ei juuri ollut, vaan ne piti itse luoda. Valmistumisen jälkeen 18:sta oppilaasta kolmella oli heti töitä, mutta kesälomasijaisuuksien myötä lähes kaikki sijoittuivat jonnekin, Jouko Mäkelä muistelee.

Yritys siirtyi nykyisiin tiloihinsa Saimaanharjulle 2007, kunnantalon alakerrassakin sillä oli aiemmin sivupiste. Enimmillään yrittäjäpariskunnan lisäksi yrityksessä on ollut kolme ammatinharjoittajaa samanaikaisesti.

- Fysioterapeutin työssä on mahtavaa, että saa olla ihmisten kanssa tekemisissä ja näkee paljon erilaisia persoonia. Tykkään edelleen tulla töihin joka päivä, mutta vältän nykyään yli 50 tunnin työviikkoja, Jouko Mäkelä kuvaa.

Shakki, biljardi ja tanssi vievät ajatukset pois työstä

Koronapandemia näkyi fysioterapian kysynnässä ja työtilanne hiljeni Jouko Mäkelän mukaan aluksi jonkin verran, mutta on nyt alkanut normalisoitua. Rauhallisempina aikoina hän ehti käymään muun muassa metsätöissä, ja panostaa enemmän shakki- ja biljardiharrastuksiinsa.

Jouko Mäkelä veti pikashakki-harrasteporukkaa Taipalsaarella 15 vuoden ajan ja joka kesä harrasteporukka pyrki pitämään turnauksen. Biljardissa hän puolestaan kisailee nyt ikämiesbiljardisarjassa. Ennen yrittäjäuraansa hän myös pelasi ja valmensi lentopalloa sekä beach volleyta.

- Kotoa löytyy oma biljardipöytä ja vanha talo on muokattu harrastuksia varten, lapsille löytyy muun muassa musiikkiluola, Jouko Mäkelä kertoo.


Riikka Mäkelä puolestaan harrastaa solo lattaritansseja, lavatansseja ja paritansseja. Hän on mukana Lappeenrannan Tanssiurheilijoiden seitsenhenkisessä Latino Show-porukassa, joka myös kilpailee.



- Kilpailuihin valmistellaan tanssiteos, jossa on valmis koreografia, ja joka kertoo kappaleen tarinan. Ryhmämme koreografi on Marko Keränen. Osallistuimme muun muassa Latino Show cup -kilpailuun sekä viime keväänä SM-kilpailuihin, seuratanssinohjaajaksi opiskeleva Riikka Mäkelä kertoo.

Hevosen käynti liikuttaa kuin kävely

Mäkelät ostivat yritystilojen lisäksi vuonna 2007 myös maatilan Kurenlahden kylästä. Riikka Mäkelä valmistui ratsastusterapeutiksi kaksi vuotta myöhemmin. Pariskunta perusti yhdessä Ratsastusterapia Mäkelä Ay:n ja hevoset siirtyivät vuokratallilta kotipihapiiriin 2008. 

- Tarjoamme ratsastusterapiaa Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottajana sekä Eksoten ja vakuutusyhtiöiden maksusitoumuksella. Asiakkaiden diagnooseina voivat olla muun muassa liikuntavammat ja kehitysvammat, trauman jälkitila, tapaturman jälkioireet ja neurologiset sairaudet. Lisäksi käy lastensuojelun asiakkaita, Riikka Mäkelä selventää.

Hevosen käynti liikuttaa ratsastajaa Riikka Mäkelän mukaan samalla tavalla, kuin kävely.


- Hevosen liike ja lämpö rentouttaa. Kehitysvammaisten kanssa käydään läpi paljon aistimaailmaa, monilla on aistiyli- tai aliherkkyyksiä. Terapiassa hyödynnetään talliympäristö, eläimen liike ja lämpö, sekä etsitään asioita, jotka siirtyisivät myös arkeen. Talliympäristö rauhoittaa paikkana ja eläimen koskettaminen tuottaa endorfiinia, hän sanoo.

Riikka Mäkelän luottoterapiaponi täytti tänä vuonna 21 vuotta, se on ostettu 7-vuotiaana. Ponin selkään voi nousta myös rampilta, eli sen kyytiin pääsee pyörätuolistakin. - Vain tietyntyyppiset, rauhallisen luonteen omaavat hevoset sopivat terapiahevosiksi, hevonen kun on normaalisti pakoeläin. Sopiva hevonen on luotettava ja pysyy paikallaan selkään noustessa, Riikka Mäkelä kertoo.

Hyvä tiimi



Pariskunta tapasi aikanaan toisensa metsässä lenkkipolulla. He ovat olleet yhdessä 34 vuotta, joista 30 vuotta naimisissa ja samassa työpaikassa. 


Jouko ja Riikka Mäkelä katsovat olevansa hyvä tiimi. Vaikka he tekivät pitkään saman katon alla myös töitä, heillä oli omat asiakkaat ja selkeä työnjako. 


Riikka Mäkelä vastaa myös Fysioterapia Saimaanharjun hallinnollisesta työstä, Jouko puolestaan on mielellään keskittynyt enemmän asiakastyöhön.


Pariskunnalla on kolme lasta. He ovat toimineet myös perhehoitajina vuodesta 2010 asti ja heillä on neljäs lapsi sitä kautta.


- Lasten ollessa pieniä kävimme ikään kuin kerroksittain töissä, yrittäjät kuvaavat.
Parasta Taipalsaarella

Fysioterapia Saimaanharju valittiin vuonna 2001 Taipalsaarella vuoden yritykseksi. Parasta Taipalsaarella on Riikka ja Jouko Mäkelän mukaan luonto ja upeat maisemat. 

- Ympäristö sopii hyvin ratsastusterapiaan ja yrittäminen ja asuminen on mielekästä Taipalsaarella, he sanovat.


Kirjoittaja: Eva Kottonen

Yrittäjäksi ryhtyminen oli oikea valinta - Hiuspiste Annun yrittäjä Anja Ramula nauttii luovasta ja ihmisläheisestä työstä

Hiuspiste Annun perustajalle Anja Ramulalle tulee ensi vuoden maaliskuussa täyteen 20 vuotta yrittäjänä. Kampaamoalalla hän on työskennellyt vuodesta 1985 lähtien ja ehtikin tehdä parinkymmenen vuoden työuran ennen yrittäjäksi ryhtymistään. Ennen Taipalsaarta hän työskenteli Lappeenrannassa muutamassa kampaamoliikkeessä ja Kotkassakin hetken.

- Yrittäjäksi ryhtyminen ollut oikea valinta. Hain ensin työntekijänä kokemusta ja näkemyksiä eri liikkeistä. Keräsin niiden hyvät puolet ja olen pitänyt ne mukana matkassa, Ramula kuvaa.

Alavalinta oli tiedossa jo varhain

Alavalinta oli nuorelle tytölle selvä jo peruskoulussa, mutta Ramula epäröi silloin, onko hänestä todella hiusalalle. Siksi hän hankki myös talouspuolen koulutusta ja ompelijan koulutuksen, sekä työskenteli vuoden teollisuusompelijana. Lopulta tie vei 1980-luvun puolivälissä kampaamokoulutukseen. Yrittäjä toivoo pysyvänsä kampaamossaan työuransa loppuun asti, eli vielä kymmenisen vuotta.

Ammatillisen intohimon säilymisen salaisuus on parturi-kampaajan mukaan ihmisläheinen ja luova työ.

- Parasta työssä on mielestäni käsillä tekeminen ja asiakaspalvelu, olen sosiaalinen luonne ja tykkään olla ihmisten kanssa, Ramula sanoo. 

Kausivaihtelut näkyvät kampaamossa

Kun Ramula aloitti kampaamoyrittäjänä vuonna 2003, Taipalsaaren kirkonkylällä sijaitseva liiketalorakennus oli hänen mukaansa täynnä toimintaa ja kukoisti,  mutta nyt se on yrittäjän näkökulmasta vähän tyhjentynyt ja sijainti on hieman piilossa.

- Aikanaan oli kampaamon sijainti erinomainen kun vieressä oli muun muassa apteekki, hän hymyilee.

Myös korona-aika oli kampaamoalalle tiukka, ja Ramulakin pohti sen vuoksi toiminnan siirtämistä joko keskeisemmälle paikalle Taipalsaarella tai mahdollisesti Lappeenrantaan. Nyt haastena ovat energian hinnan nousu ja yleinen inflaatio.

- Työtilanne on taas parantunut ja kausittain on oikein hyvinkin asiakkaita. Välillä sitten on hiljaisempaa, mutta kausivaihtelut tosin kuuluvatkin alaan. Ennen juhlakausia on aina kiireisempää ja nettiajanvaraus on kätevä lisä, Ramula kuvaa.

Kampaamoalan tulevaisuuden yrittäjä näkee valoisana.

- Hiukset kasvavat kaikilla, mutta trendit vain muuttuvat. Vuodet 2000-luvun vaihteen molemmin puolin olivat kampaamoissa kulta-aikaa hiusten suurien monivärjäysten vuoksi. Koulutusten avulla pidän yllä ammattitaitoani ja haluan pitää työn laadun korkeana, Ramula kertoo.

Oman kylän palveluiden puolestapuhuja

Anja Ramula muutti Taipalsaarelle perheineen Lappeenrannasta 1994 ja he ovat nauttineet kunnan kauniista luonnosta ja ympäristöstä. Kysyttäessä toiveita Taipalsaarelle Ramula mainitsee Liikiälän rantaan uuden laiturin, sillä vanha, 1980-luvulla tehty romahti viime syksynä.

Taipalsaarella on hänen mielestään ollut hyvä asua ja tehdä töitä, sekä tutustua ihmisiin. Viestinä Taipalsaarelaisille Ramula mainitsee, että kannattaa käyttää oman kylän palveluita, että ne säilyisivät mahdollisimman hyvin.

- Jokunen aika sitten kävi perhe leikkauttamassa pienen pojan hiukset, he olivat muuttaneet Helsingistä hiljattain. Jokainen uusi asukas joka kuntaan muuttaa, on ilon-aihe meille paikallisille yrittäjille. Me yrittäjät tarvitsemme niin uusia kuin jo olemassa olevia asiakkaitamme, että asiakaskierto saadaan säilymään, hän tuumii.

Kirjoittaja: Eva Kottonen

Kuljetusala kolahti jo pikkupoikana - Kuljetus V. Hulkkosen yrittäjä Jussi Hulkkonen jatkaa perinteikästä perheyritystä

Kuljetus V. Hulkkonen Oy toimii Taipalsaarella jo toisessa polvessa. Veljekset Mauri ja Vilho Hulkkonen perustivat aluksi yhteisen kuljetusliikkeen vuonna 1994, ja 2001 se jakautui veljesten omiksi yrityksiksi, Kuljetus V. Hulkkonen Oy ja Kuljetus M. Hulkkonen Oy.

Kuljetus V. Hulkkosen nykyinen yrittäjä Jussi Hulkkonen haaveili kuljetusalasta jo pikkupoikana ja oli paljon isänsä Vilhon mukana ajoilla. Ajokortin saamisen jälkeen, ennen varusmiespalvelusta, hän oli vuoden muualla töissä, mutta palasi sitten perheyritykseen.

Alavalinta on ollut oikea, koskaan ei ole kaduttanut. Olen tykännyt, kun on saanut pienestä asti puuhailla koneiden ja laitteiden kanssa, hän sanoo.

Kuljetusta 12 auton voimin

Kuljetus V. Hulkkonen Oy on tällä hetkellä Taipalsaaren suurin yksityinen työnantaja. Yrityksellä on 20 vakituista työntekijää, sekä vakituisia tuuraajia. Työsuhteet yrityksessä ovat muodostuneet pitkiksi, ja yli puolet nykyisistä työntekijöistä on ollut mukana jo yli kymmenen vuoden ajan.

Autoja V. Hulkkonen Oy:llä on tällä hetkellä käytössä 12, täys- ja puoliperävaunuyhdistelmiä, mutta kalustotilanne elää yrittäjän mukaan jatkuvasti.

Yksi auto esimerkiksi myytiin viime keväänä epävakaan maailmantilanteen ja polttoaineen hinnannousun vuoksi, mutta kalustomäärä on nyt syksyllä palautunut samaksi, Hulkkonen kertoo.

Liikenteen sähköistäminen näkyy jo myös kuljetusalalla, myös kaasuautoja on tarjolla. Autojen tekniikka on kehittynyt nopeasti, ja ajon tietoja, kuten taukoja, ajoaikaa ja vuorokausilepoa on mahdollista seurata ja analysoida tarkkaan. Myös valvonta tien päällä on tiukentunut vuosikymmenien mittaan ja raskaan liikeenteen nopeuksia on rajoitettu merkittävästi.

Liikenne on tullut paljon turvallisemmaksi, mikä on hyvä asia, Hulkkonen sanoo.

V. Hulkkonen Oy jatkaa perheyrityksenä

Sukupolvenvaihdos oli Jussi Hulkkosen mukaan pitkä prosessi, sitä valmisteltiin kymmenen vuotta. Hänelle isän yritystoiminnan jatkaminen oli itsestäänselvyys. Perheyrityksessä vaimo Mari Hulkkonen hoitaa yrityksen hallinto- ja toimistopuolen ja auttelee muutenkin tarvittaessa.

Vilho Hulkkonen menehtyi vakavan sairastumisen jälkeen kolme vuotta sitten, ja tuolloin toiminnan johtaminen jäi kokonaisuudessaan seuraavan sukupolven harteille.

Isän kanssa meillä pysyivät suuntaviivat samoina koko ajan, ja oli hienoa huomata, miten vanhempi alkoi pikkuhiljaa luottamaan nuorempaan. Yrityksen visiot loimme yhdessä ja mielipiteitä vaihdettiin jatkuvasti, Hulkkonen kuvaa.
Isä antoi periksi, kun tekniikka kehittyi ja piti kokeilla uutta. Hän oli vain tyytyväinen, kun kokeilimme kalustopuolellakin uusia juttuja, jotka olivatkin toimivia, hän jatkaa.

Serkusten yritysyhteistyö tukee molempien toimintaa

Jussi Hulkkosen serkku Tommi Hulkkonen pyörittää viereistä M. Hulkkosen kuljetusliikettä. Serkukset tekevät paljon yhteistyötä ja pystyvät tarvittaessa jakamaan töitä toisilleen kiireaikoina. Heitä yhdistää myös mäkivetoharrastus, ja miehet ovat käyneet kilpailuissa aina Ruotsissa asti. Lappeenrannan Kasukkalan mäkivetokilpailut ovat serkuksille jo kuin perinne, niissä he ovat olleet mukana yhdeksän kertaa.

Yrittäjä pitää lomaa silloin, kun sopiva ajankohta osuu kohdalle. Suvun mökillä pohjoisessa Hulkkoset pyrkivät käymään jokusen kerran vuodessa, ja kesäisin reissaillaan perheen kanssa muutenkin, muun muassa autonäyttelyissä.

Venekin on, mutta veneilyä en ole oikein kerennyt harrastamaan, Jussi Hulkkonen mainitsee.

Parasta Taipalsaarella

Jussi Hulkkonen ei omien sanojensa mukaan osaisi asua muualla kuin Taipalsaarella.
Kunnan valtteja ovat hänen mukaansa luonto, vesistöt ja rauhallisuus, sekä sijainti lähellä kaupunkia.
Tämä on ollut hyvä paikka yrittää ja on mukavaa, kun on tapahtumia ja aktiivista toimintaa, hän kuvaa.

Autonäyttely Taipalsaarellekin on ollut mietinnässä.

Kirjoittaja: Eva Kottonen

Taipalsaaren kirkonkylän koulun esiopetusryhmät saivat vieraita Kroatiasta asti

Kroatialaisen varhaiskasvatusyksikön opettaja ja psykologi vierailivat Taipalsaarella viikolla 42. He saapuivat Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa sijaitsevasta Dječji vrtić Mali Istraživač -nimisestä esikoulusta tutustumaan Taipalsaaren oppimisympäristöihin Erasmus+ KA1 Staff Mobility -projektin kautta.

Vieraita varten oli suunniteltu monenlaista ohjelmaa niin esikoulupäivien ajaksi kuin vapaa-ajalle.

"Jobshadowing-vieraamme pääsivät tutustumaan Kirkonkylän kouluun ja suomalaiseen opetuskulttuuriin sekä Taipalsaaren esioppilaiden upeaan oppimisympäristöön, jona toimii koko Taipalsaaren alueen luonto. Kirkonkylän kouluyhteisö tuli tutuksi niin esiopetuksen, ensimmäisen uokan kuin englannintunninkin osalta. Koululta osallistuttiin Jobshadowing-viikkoon ja vieraiden opastamiseen aktiivisesti.”
- Kirsi Rehunen, Esiopettaja ja jobshadowing-viikon koordinoija

Vapaa-ajalla vieraat tutustuivat Röytyn historiaan ja nauttivat riippumattorentoutuksesta Kuivaketveleen Linnavuorella. Tunnelmallinen vierailuviikon päätösillallinen nautittiin Ravintola Wolkoffissa Lappeenrannassa.

Projektin taustaa

Taipalsaaren varhaiskasvatus oli mukana kolme vuotta kestäneessä 100 Steps -projektissa, joka alkoi Erasmus-apurahan myöntämispäätöksestä viisi vuotta sitten. Projektissa oli mukana varhaiskasvatuksen opettajia myös Kroatian Zagrebista, Viron Tartosta, Latvian Cesisksestä ja Epanjan Pedro Muñozesta. Projektin tavoitteena oli koota hyviä musiikkiin, liikuntaan, kuvataiteisiin ja tutkimiseen liittyviä opetuskäytänteitä kaikista mukana olleista maista. Lopputulos oli onnistunut ja Euroopan komissio palkitsikin projektin erinomaisena tapana jakaa hyviä käytänteitä.

Kun Zagrebissa etsittiin kumppanipaikkakuntaa Job shadowing -projektiin, Taipalsaarta suositeltiin kuntana, jossa voisi potentiaalisesti oppia hyviä opetuskäytänteitä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen saralta. Tutustumistoiveen kunta sai Zagrebilaiselta esikoululta jo vuonna 2019, mutta vierailu siirtyi koronan vuoksi lokakuuhun 2022.

Viikon ohjelma

Job shadowing -vierailuviikon ohjelma rakennettiin yhteistyössä Taipalsaaren kunnanjohtajan, opettajien ja muun henkilöstön kanssa. Kroatian Job shadowing Erasmus+ KA1 Staff Mobility -projektiin liittyvä päätavoite oli seurata Kirsi Rehusen ja Sanna Kolhosen koordinoimaa Kirkonkylän koululla toimivaa esiopetusryhmää, jossa on tällä hetkellä 26 oppilasta. Kirsi ja Sanna saivat Kroatiasta etukäteen listan siitä, mitä opettajavieraat haluaisivat matkallaan oppia. Kirsi piti vieraille mm. luennon lasten kysymyksistä alkavasta oppimisesta. Opettajat vierailivat peruskoulun puolella Sirkku Matteron, Sini Fennanderin ja Maarit Sokuran luokissa. Lisäksi Henna Heiskamo Saimaanharjun yläkoululta esitteli koulua ja päiväkoti Satulaivaa. Taipalsaaren selviytyjät -nimisen koulupäivien aikana toteutettavan kerhon ohjaaja Minna Rausku puolestaan kertoi vieraille harrastamisen Suomen mallista.

Kirsin ja Sannan mielestä viikon kohokohta oli retki, jossa päästiin esittelemään ajatusta, että koko Taipalsaari toimii oppimisympäristönä. Retkellä poikettiin Pakkalan petäjällä, Jussilansalmen lossilla ja Sarviniemessä. Oli hienoa näyttää, kuinka metsiä sekä Saimaata ja sen rantoja hyödynnetään osana esiopetusta. Retkeen sisältyi piirustushiilen valmistusta nuotiolla, luonnon tutkimista ja eskarilaisten aikatutkimusprojektiin osallistumista. Haastavinta viikon emännöinnissä oli ajankäytön suunnittelu. Pohjatyö piti tehdä tarkasti, jotta viikossa ehti esitellä kaiken oleellisen.

Tunnelmat ja opit

Vierailuviikko oli myös lapsille hieno kokemus. Lapset ottivat kansainväliset vieraat iloisesti vastaan, halusivat puhua heidän kanssaan englantia ja esitellä leikkejä. Osaa hieman jännitti etukäteen, mutta pelko haihtui heti ystävällisten ja välittömien vieraiden saavuttua. Kroatialaiset olivat täysillä mukana puuhissa, esittivät paljon kysymyksiä ja olivat innostuneita kaikesta näkemästään. Viikon päätteeksi he kertoivat, että tämä reissu oli heistä paras Erasmus-vierailu ikinä! Kirsi ja Sanna saivat heti vieraiden palattua kotimaahansa kuvia, joissa lapset mittasivat puun ympärystä halaamalla Taipalsaarella nähtyyn tapaan.

Mielenkiintoisimpia vierailun aikana esiteltyjä oppimismenetelmiä kroatialaisten mielestä olivat toiminnallinen leikinomainen matematiikka, toiminnallinen lukuvalmiuksien edistäminen ja lasten kysymyksistä alkanut tutkiminen. Huomaa hyvä -toimintakulttuuri, jossa nostetaan esiin lasten onnistumiset ja vahvuudet, herätti kiinnostusta. Vieraat kehuivat myös suomalaisten lasten kohteliaisuutta ja auttavaisuutta.

Kirsi ja Sanna taas huomasivat, että viikon aikana omaa työtä esiteltäessä työn merkitys ja sen osa-alueet jäsentyivät entisestään. On tärkeää voida käyttää luovuutta ja toteuttaa opetusta omalla tavallaan, sillä oman innostuksen kautta myös lapset innostuvat oppimaan. Suomessa opettajilla on vapaus toteuttaa opetussuunnitelmaa omalla tyylillä, mutta se ei ole itsestäänselvyys kaikkialla maailmassa.

Kiitos vielä kaikille projektissa mukana olleille sekä tietenkin kroatialaisille Erasmus jobshadowing -vieraille Ana-Marialle ja Antonialle ikimuistoisesta viikosta!

Kirjoittajat: Elina Niemeläinen ja Kirsi Rehunen

Innalanmäen Tilan lähiruokapuoti

Haikkaanlahden rantamaisemissa laiduntava ylämaankarja on erinomaista lihaa tuottava rotu ja kaikki kasvattamamme liha myydään suoraan tilalla olevasta myymälästämme. Lihaa on saatavilla tilamyymälässämme ympäri vuoden sopien jokaiseen sesonkiin. Talvisin on tarjolla muhkeisiin pata- ja uuniruokiin sopivia ruhonosia, joita voi pitkään haudutella uunin lempeässä lämmössä. Kesäisin valikoimastamme löytyy erilaisia erikoisleikkuita, joista sekä tavallinen grillaaja että lajiin vihkiytynyt bbq-harrastaja löytää omansa. Tämä on lähiruokaa parhaimmillaan: lihaa noutaessasi pääset katsomaan laiduntavaa karjaa perinnemaisemassa ja huomaat vapaan elämän sen täyteläisessä maussa.

Varautuminen on ollut yksi syksyn käytetyimmistä sanoista ja tilamyymälästämme voikin hankkia omaan kotivaraansa myös helposti huoneenlämmössä säilyviä tuotteita, kuten ylämaankarjan ja paikallisen vasikanlihan täyslihasäilykkeitä sekä kuivalihaa. Niistä on helppo tehdä arkena ruokaa tai ottaa vaikka retkelle mukaan, vaikka ei olisikaan poikkeusolot voimassa. Ne on lisäksi helppo sujauttaa lahjapakettiin odottamaan kuusen alle.

Tilamyymälässämme on saatavilla lukuisten muidenkin paikallisten tuottajien tuotteita Heituinlahdesta Haapajärvelle. Meiltä löytyy monenlaisia joululahjaideoita vaikka herkkukoriin tai hemmottelutuotteisiin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi käsintehty kermatoffee tai elvyttävä jalkakylpy?

Tilamyymälä on avoinna sopimuksen mukaan. Ole yhteydessä Ninaan, kun haluat hyvää lähellä tuotettua lihaa. Laita myös Facebook-sivumme seurantaan ja tiedät mitä Innalanmäellä tapahtuu!

Innalanmäen Tila
Simo Vitikainen & Nina Lappalainen
Innalantie 160
54920 Taipalsaari
Simo 0505436603, Nina 0407709705

http://innalanmaki.fi/
https://www.facebook.com/innalanmaentila/
https://www.instagram.com/innalanmaentila/

Suomen Leijonan ansioristi Risto Paroselle

Tasavallan Presidentti, Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien suurmestari, on päättänyt antaa ansioituneille Suomen kansalaisille seuraavat kunniamerkit 04.06.2022 LIPPUJUHLAN PÄIVÄNÄ:
Suomen Leijonan ansioristin diplomimerkonomi Risto Paronen, Taipalsaari

Hänen ansionsa ovat seuraavat:
YLIL RES (RUK 119)
Taipalsaaren Reserviupseerikerhon pj. 2005-2010, talous- ja tiedotusupseeri 2010-
Taipalsaaren Sotaveteraanit ry:n pj. 2018-
Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, hälytysryhmän vetäjä 2003-
Freelance toimittaja 1976-
Eteläkarjalaiset Urheilutoimittajat hallituksessa 2008-
Läntisen Pien-Saimaan kalastusalueen hallituksessa 2013-2018
Imatran Sukoshi ry: n hallituksessa 1973-1985, uudelleen 2014-2021, tiedottaja-
Suomen Judoliitto ry:n hallituksessa 1975-1978
Judon musta vyö (1.dan) 2019
Toiminnantarkastaja useissa yhdistyksissä

Pitkä ura työelämässä ja viimeisin Stora Enson palveluksessa vuodesta 1971 vuoteen 2006 aina eläkkeelle asti.

Kunniamerkki on ojennettu Taipalsaaren Itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12.2022.

Onnittelut!
Taipalsaaren kunta


Kirjoittaja: Riitta Rinne

Kuvassa etualalla Risto Paronen.

Kalevi Viskarin runoja

KASVOT

Eilen kävi näin
lyhtypylväs käveli päin
Katseeni katosi
Hampaani ulos potkaisi
 
Katsoisit eteesi
tietäisit mitä jää
käteesi
 
Heräsin hetkeksi hietikossa
lämmin hellä aurinkoinen
kävi katseessani
Hengitti väri valoa
 
Sydän tulvi hehkuvaa janoa
hörppäsi (nautti) hetken katsetta
Ihana valon kaste
Putoan maahan varjoon
 
Taivaan tulen nään
autuaaksi käyvät valotolpat
Kyynel silmiini palaa
uskoa elämääni valaa


AIVOPIERU

Täällä ei aivoilla ajatella
Sää veit
aivoni
maksani
takataskuni
toisen perskannikkani

Tyhjän päällä kivat istuu
vettä sataa
naapurin koira kastuu

 

RAKAS

Kyllä kulmani huomasit
hän nosteli olemukseni
Muutosta maanantaina

Olemukseni hän huomasi
niiaa n nätisti
kolmesti kumarran
Olen olemukseni

Lisäsin onnellisuuden
looginen oli
Kuvasin hänelle
ajallisen olotilan

Tampereen matkaa tein
Kylki kyljessä matkasit
Unelmissani
Mukana olit kotona
matkassani yhdessä
Ystävä

Ihanii ihmisii
joihin luottaa voi
katsoa silmiin

Syvällä olen
pohjaa kosketin
Sinuun rakastuin

Ilmoille nousin
sinuun rakastuin
Joskus rantaan kahlasin
Sinuun rakastuin

Elämän meressä
kastuin
Sinuun rakastuin

Katselen yli veen
Sinuun rakastuin
Juoksin yli pyhän seljänteen
Sinuun rakastuin

Läpi kyynelten halki jokien
Sinua rakastan
Lämpöni olet paikalla kylmien lähdevesien
Sinua rakastan

Runot ja kuvakortti: Kalevi Viskari