Etusivu
8.10.2020

Eksote: Koronavirus ja koronavirustauti (COVID-19) tilannekuva

Tilannekuva Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin alueella


 • Alueellinen valmius on hyvä.
 • Etelä-Karjalan alueella on varmistettu 21.9. jälkeen 20 uutta koronavirustartuntaa. 
 • Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä on todennut 8.10.2020 kokouksessa: Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella perustasolla. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.
 • Etelä-Karjalassa varmistettuja koronatartuntoja on todettu yhteensä 49. 
 • Toivomme alueen väestön noudattavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita huolellisesti. Nyt on tärkeää noudattaa turvavälejä ja huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta.  
 • Tilanne muualla Suomessa: THL / Alueiden tilanne: rajoitukset ja suositukset  

Etelä-Karjalassa voimassa olevat suositukset

Yleiset kaikkia koskevat suositukset

 • Jos sinulla on hengitystieinfektioon viittaavia oireita, pysy kotona ja seuraa Eksoten toimintaohjeita. Yhteystiedot ja toimintaohjeet löydät Alueelliset toimintaohjeet -sivulta >>. Alle kouluikäiset lapset voivat sairastaa kotona. Kouluikäisten ja aikuisten tulee hakeutua koronavirustestiin.
 • Infektio-oireisena ei saa osallistua varhaiskasvatukseen, mennä kouluun tai työpaikalle eikä liikkua julkisissa paikoissa. Tapahtumiin osallistuminen sairaana tai edes lieväoireisena on ehdottomasti kielletty.
 • Noudata huolellista käsi- ja yskimishygieniaa kaikissa tilanteissa.
 •  Perustason maskisuositus on voimassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeiden mukaisesti. Maskeja suositellaan käytettäväksi julkisessa liikenteessä ja julkisissa tiloissa, mikäli 1,5 metrin turvaväliä ei voi noudattaa. Lisäksi maskeja suositellaan käytettäväksi koronatestiin mennessä ja sieltä palatessa sekä palatessa riskimaasta.
 • Suositus käyttää kasvomaskia yleisötilaisuuksissa, tapahtumissa sekä turnaustyyppisissä urheilutapahtumissa on voimassa vuoden loppuun saakka. 
  Videon kasvomaskin käytöstä löydät ohjepankista >> 
  Kasvomaskin käyttöä koskevat ohjeet ja muistilistan näet myös THL:n sivuilta >>
 • Tapahtumiin osallistumisessa suositellaan käyttämään harkintaa

Suositukset työnantajille

 • Yleinen työyhteisöille suunnattu etätyö- ja etäkokoussuositus sekä suositus välttää työ- ja virkamatkoja sekä lähikoulutustilaisuuksia. 
 • Asiakaspalvelupisteet tulee varustaa suojaplekseillä. Asiakaspalvelutyötä tekeville tulee työnantajan jakaa maskit tai suojavisiirit työntekijöille, jotka joutuvat työskentelemään alle 1,5 metrin päässä muista ihmisistä.
 • Eksotelta toivotaan lisäksi, että työntekijät voisivat sairastaa esimiehensä luvalla omalla ilmoituksella, ja ettei sairaspoissaolotodistusta tarvitsisi hakea lyhyiden poissaolojen vuoksi. Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) tiedotti keväällä, että yritysten on hyvä ohjeistaa henkilöstöään siitä, miten oireita saaneiden halutaan toimivan. Lisätietoja >>

Matkustamista koskevat suositukset


Suositukset liittyen vapaa-ajanviettoon ja tapahtumien järjestämiseen

 • Tapahtumien järjestäminen sallitaan toistaiseksi Aluehallintoviraston voimassa olevien ohjeiden mukaisesti. Turnaustyyppisten urheilutapahtumien järjestäminen sallitaan alueella toistaiseksi, mutta nyt annetun suosituksen mukaan joukkueet eivät saa kohdata kuin urheilusuorituksen aikana. Tapahtumien järjestäjien suositellaan kiinnittävän huomiota turvavälien toteutumiseen, maskien käyttöön sekä yleisiin hygieniaohjeisiin. Voimassa on tapahtumia koskeva kasvomaskisuositus. Tapahtuman järjestäjät ovat itse vastuussa järjestämästään tapahtumasta ja sen terveysturvallisuuden suunnittelusta ja toteutumisesta. Tapahtumajärjestäjille lisätietoa Aluehallintoviraston sivuilta >>

Koronavirusnäytteenoton tilanne

 • Koronavirusnäytteiden jonoa on saatu purettua Huslabissa. Vastausviive on tällä hetkellä yhdestä kahteen vuorokautta.
 • Koronavirustestejä tehdään myös lieväoireisille. Tee oirearvio osoitteessa omaolo.fi ja saat ajan näytteenottoon oirearvion kautta tai soita arkipäivisin hyvinvointi- tai terveysasemalle ja muina aikoina päivystysapuun 116 117. Soittaessasi koronaan liittyvissä asioissa valitse 2. Lisää ohjeita alempana sekä Toimintaohjeet-sivulla >> 

Etelä-Karjalan keskussairaalan tilanne


Vierailut Eksoten yksiköissä

 • Ajantasaiset ohjeet asiointia ja vierailua varten voit lukea Asiointi ja vierailu -sivulta. Sovithan vierailusta aina etukäteen ja noudathan yksikkökohtaisia ohjeita? Toimimalla annettujen ohjeiden mukaan suojelet lähimmäistäsi koronavirustartunnalta.

 

Ajankohtaiset muistutukset ja suositukset


Muuta ajankohtaista


Tietoa selkokielellä?

Koronavirus COVID-19 selkokielellä (THL)
Koronavirus COVID-19 selkokielellä (EKSOTE)

Koronavirustauti lukuina

Taulukossa kerrotaan Eksoten alueella otettujen testien lukumäärä, todetut koronavirustartunnat, sairaalahoidossa olevat potilaat ja mahdollisia lisähuomioita testauksiin liittyen. Viikonloppuisin taulukkoa ei päivitetä. Tarkastele sivua >>

Sairaanhoitopiirikohtaiset tartuntamäärät päivittyvät THL:n karttasovellukseen automaattisesti noin kahden päivän viiveellä.

Kuinka toimia, jos epäilet koronavirustartuntaa?

Yhteystiedot ja toimintaohjeet löydät Alueelliset toimintaohjeet -sivulta >>

Ehkäise virustartuntoja

Miten toimia vastuullisesti koronavirusepidemiatilanteessa? Noudata viranomaisten antamia suosituksia ja jaa oikeaa ja ajantasaista tietoa eteenpäin. Voimassa olevat suositukset ovat tämän sivun alussa. Lisäksi on syytä huolehtia hyvästä käsihygieniasta, turvavälistä sekä tarvittaessa käyttää kasvomaskia, ellei turvavälin pitäminen ole mahdollista. 

Muut tukea tarjoavat Eksoten päivystykselliset palvelut

Jos kaipaat keskusteluapua, tukea, ohjausta ja neuvontaa erilaisissa sosiaalisissa hätä- ja kriisitilanteissa, voit soittaa Eksoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen päivystysnumeroon 05 352 4610 (24/7).

Turvakoti:
Pappilanpolku 1 D, 55120 Imatra
Turvakoti sijaitsee Lasten ja nuortenkoti Mansikkarinteen yhteydessä.
Voit ottaa yhteyttä mihin vuorokauden aikaan tahansa.
puh. 040 351 6477 
Sosiaalisissa hätä- ja kriisitilanteissa tulee ensisijaisesti olla yhteydessä edellä mainittuihin, virka-aikaisiin palveluihin. Virka-ajan ulkopuolella kaikkien ikäryhmien kiireelliseen sosiaaliseen hätään ja kriisitilanteeseen vastaa:
Sosiaali- ja kriisipäivystys (24/7) puh. 040 651 1828.

Sosiaali- ja kriisipäivystyksestä saa kriisiapua koronapandemian aiheuttamaan pelkoon tai ahdistukseen sekä tehdään lastensuojelullista arviointia, annetaan tukea ja apua perheille akuuteissa tilanteissa.


Eksoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen päivystys- ja palvelunumero (24/7)
puh. 05 352 4610.

Valtakunnallinen puhelinneuvonta puh. 0295 535 535
(ark. 8–21, la 9–15)


Valtakunnallinen tekstiviestineuvonta puh. 050 902 0163


Puhelin- ja tekstiviestineuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Puhelin- ja tekstiviestineuvonnasta saa uudesta koronaviruksesta yleistä tietoa, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Lähde: http://www.eksote.fi/koronavirus/Sivut/default.aspx?fbclid=IwAR2ptQZrwlFTXdSmIZbZhhBjFiuTYlwyDINjU-XujpQ2VwiSVccgE-83V3o