Etusivu
6.10.2021

Etelä-Karjala palasi kiihtymisvaiheeseen – rokotteen ottaminen on ensisijaisen tärkeää maskien pois jättämisessä ja vakavan koronataudin välttämisessä

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri 5.10.2021

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä totesi 5.10.2021 kokouksessa: Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella kiihtymisvaiheessa, eli tänään siirryttiin korkeimmasta leviämisvaiheesta alempaan kiihtymisvaiheeseen. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä päätti ottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 30.9.2021 päivitetyn maskisuosituksen käyttöön alueellamme. Etätyösuositus päättyy 15.10.2021 valtakunnallisen linjauksen mukaisesti. Eksoten infektiovastaanotot suljetaan 15.10.2021.

Koronarokotusten merkitys korostuu yhä voimakkaammin, kun laajasta maskisuosituksesta luovutaan. Vain täydellä koronarokotesarjalla voi osallistua turvallisin mielin tapahtumiin ilman maskia tai palata esimerkiksi etätyöstä työpaikalle läsnätyöhön ja tavata kollegoita ilman maskia. Valtaosa koronatartunnan saaneista (noin 80 %) on ollut ilman rokotesuojaa. Alueellinen tilannekuvaryhmä kokoontuu seuraavan kerran 19.10.2021.

Maskisuositus on voimassa ruuhkaisissa, julkisissa sisätiloissa ja joukkoliikenteessä

THL on päivittänyt kansalaisille tarkoitettua maskisuositustaan 30.9.2021. Suositus ei perustu enää koronaepidemian eri vaiheisiin vaan pääosin ihmisten omaan tilannekohtaiseen harkintaan. Henkilön kannattaa edelleen käyttää maskia etenkin ruuhkaisissa, julkisissa sisätiloissa ja erityisesti, jos on rokottamaton.

– Harkitse maskin käyttöä edelleen ruuhkaisissa sisätiloissa etenkin, jos et ole saanut täyttä rokotesarjaa, toteaa alueellisen tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, sairaalan johtaja Marjo Numminen Eksotesta.

  • Käytä maskia oman harkintasi mukaan. Harkitse maskin käyttöä etenkin, jos et ole saanut täyttä rokotussarjaa.
  • Maskin käyttöä suositellaan etenkin julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.
  • Lisäksi maskia suositellaan käytettäväksi julkisessa liikenteessä. Kun etätyösuositus päättyy 15.10., matkustajamäärä voi kasvaa nopeasti.
  • Maskisuositus koskee 12 vuotta täyttäneitä.
  • Erilaisten tilaisuuksien järjestäjät voivat antaa omia maskisuosituksiaan, jotka koskevat heidän omia tilojaan.
  • Työpaikkojen maskisuosituksista vastaa Työterveyslaitos.

Koulut ovat THL:n mukaan matalan riskin paikkoja, joten maskin käytölle ei ole tässä tilanteessa vakavaa tarvetta Etelä-Karjalan alueen kouluissa. Kouluissa voi kuitenkin halutessaan jatkaa maskin käyttöä. Opetus ja kulttuuriministeriö (OKM) valmistelee parhaillaan yhdessä THL:n kanssa kouluille vielä uusia suosituksia.

Kahden viikon päästä pidettävässä seuraavassa tilannekuvaryhmän kokouksessa käsitellään muiden varotoimien purkamista, kuten esimerkiksi kouluruokailujen lisätiloista luopumista ja tehostesiivouksen lakkauttamista. Varotoimia on riskinhallinnan kannalta järkevämpää purkaa yksi toimi kerrallaan.

Yhteiskunnan paluuta takaisin normaaliin voi jokainen kansalainen edesauttaa ottamalla koronarokotteen.  

– Jos esimerkiksi kaikki meistä aikuisista olisi kahteen kertaan rokotettu, voisimme turvallisesti olla työpaikoilla tai tapahtumissa ilman maskia, tiivistää Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Tämänhetkisten tartuntalukujen perusteella rokottamattomalla henkilöllä on 15-kertainen mahdollisuus sairastua koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, verrattuna rokotettuun henkilöön.

Koronarokotteen voi ottaa walk in -rokotuksessa tai varaamalla rokotusajan

Walk in -rokotukseen voivat tulla kaikki 12 vuotta täyttäneet eteläkarjalaiset ilman ajanvarausta. 2-rokotusta voi aikaistaa, mikäli varattuun aikaan on yli viikko ja edellisestä rokotuksesta on ehtinyt kulua vähintään 6 viikkoa. Lapsilla ja nuorilla voi niin halutessaan olla mukana yksi saattaja.

Rokotukset ilman ajanvarausta Lappeenrannassa ja Imatralla:

  • Arkipäivisin klo 9–14.30 Lappeenrannan Iso Kristiina, 1- ja 2 -rokotukset ilman ajanvarausta
  • Arkipäivisin klo 13–16 Imatran ToriGalleria, 1- ja 2- rokotukset ilman ajanvarausta

Alueen asukkaat voivat käydä ilman ajanvarausta yllä mainituissa rokotuksissa tai valita itselleen sopivan rokotuspaikan ja ajankohdan Eksoten asiointipalvelun kautta tai koronarokotusneuvonnan numeroon soittamalla. Eksoten koronarokotusneuvonta ja -ajanvarauspuhelin palvelee maanantaista perjantaihin kello 9–16 numerossa 05 352 2355. Tarkemmat ohjeet ajanvaraukseen: www.eksote.fi/koronarokotukset

Etelä-Karjalassa noudatetaan valtakunnallista linjausta etätyösuosituksen päättymisestä 15.10.

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä päätti kokouksessaan noudattaa valtakunnallista linjausta ja päättää etätyö- ja etäkokoussuosituksen 15.10.2021. Työpaikat tekevät luonnollisesti omat mallinsa siihen, miten kussakin työpaikassa jatkossa toimitaan.

Eksoten infektiovastaanotot suljetaan 18.10.

Kaikki avoterveydenhuollon infektiopotilaat on ohjattu kolmelle eri infektiovastaanotolle. Vastaanotot ovat olleet viime kuukausina varsin rauhallisia, eikä uusia koronatapauksia ole infektiovastaanotoilta juuri tavattu. Infektiovastaanotot on sovittu lopettavaksi ja 18.10.2021 alkaen infektio-oireiset asiakkaat ohjataan omien kuntiensa kiirevastaanotoille. Eksote valmistelee vielä erillisen ohjeistuksen asiasta.

 

Voimassa olevat alueelliset suositukset sekä ohjeet löytyvät Eksoten ja kuntien verkkosivuilta:

Eksote: https://www.eksote.fi/Koronavirus/
Lappeenrannan kaupunki: https://www.lappeenranta.fi/fi/Kaupunki-tiedottaa/Koronavirustilanne
Imatran kaupunki: https://www.imatra.fi/korona
Lemi: https://www.lemi.fi/ajankohtaista/koronatiedotteet.html
Luumäki: https://www.luumaki.fi/koronavirustilanne-tietoa-ohjeita-linkkeja
Parikkala: http://www.parikkala.fi/fi
Ruokolahti: https://www.ruokolahti.fi/suomeksi/Kuntatietoa/korona
Rautjärvi: http://www.rautjarvi.fi/fi
Savitaipale: https://www.savitaipale.fi/
Taipalsaari: https://taipalsaari.fi/fi/Koronavirustilanne

Muun Suomen tilanne ja muiden sairaanhoitopiirien alueilla voimassa olevat rajoitukset ja suositukset löytyvät osoitteesta: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset/sairaanhoitopiirit. Linkki sivulle löytyy myös Eksoten sivulta www.eksote.fi/koronavirus

Lisätietoja medialle:

Marjo Numminen, tilannekuvaryhmän vs. puheenjohtaja, sairaalan johtaja, puh. 040 127 4200, marjo.numminen@eksote.fi