Etusivu
8.6.2021

Etelä-Karjala tukevasti perustasolla – tartunnat tulevat maakunnan ulkopuolelta, matkustamista pyydetään välttämään

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri 8.6.2021

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä totesi 8.6.2021 kokouksessa: Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella perustasolla. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Toistaiseksi voimassa ovat seuraavat AVI:n tartuntatautilakia koskevat päätökset:

 • 1.6.–30.6.2021 tartuntatautilain 15 §:n ja 16 §:n mukaiset ryhmäterveystarkastuksia koskevat päätökset.
 • Valtakunnallisesti voimassa on 30.6.2021 saakka tartuntatautilain 58 c §, joka velvoittaa toimijat huolehtimaan asiakkaidensa terveyden turvaamisesta laissa määritellyin toimenpitein.

Tilannekuvaryhmä ei pidä perustasolla voimassa yksityistilaisuuksien osallistujamäärää koskevaa suositusta Etelä-Karjalassa. Yksityistilaisuuksissa tulee edelleen huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä mahdollisuuksien mukaan kasvomaskien käytöstä ja 1–2 metrin turvaetäisyyksistä. Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain oireettomana. Tilannekuvaryhmä suosittelee, ettei kiihtymis- tai leviämisvaiheessa olevilla alueilla järjestettäviin yksityistilaisuuksiin osallistuttaisi, eikä näiltä alueilta kutsuttaisi henkilöitä Etelä-Karjalassa järjestettäviin juhliin. Kaikkia kokoontumisia ja lähikontakteja kodin ulkopuolella on syytä välttää aina, kun se on mahdollista, joten juhlien järjestämisessä ja niihin osallistumisessa tulee käyttää harkintaa.

Tilannekuvaryhmä suosittelee, että työnantajat jatkaisivat Etelä-Karjalassa etätyösuositusta elokuun loppuun ja että toimielimet kokoontuisivat edelleen pääasiassa etänä. Päätös on voimassa 31.8.2021 saakka.

– Epidemian perustasolla oikea-aikainen testiin hakeutuminen on tärkeää, pienistäkin oireista on hyvä käydä testissä, jotta tartunnat saadaan nopeasti kiinni ja tartuntaketjut jäljitettyä. Tällä hetkellä tartunnat tulevat pääosin Etelä-Karjalan ulkopuolelta ja huolta herättävätkin nyt erilaiset isot kokoontumiset, joissa muodostuu tiiviitä väkijoukkoja ja esimerkiksi tällä viikolla alkavat jalkapallon EM-kisat, kertoo tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Eksote järjestää Nuijamaan rajanylityspaikalla terveystarkastuksia, joihin kuuluu myös koronatestaus. Tällä hetkellä terveystarkastukset ovat pakollisia. Matkustamista ulkomaille ei suositella ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos luokittelee esimerkiksi Venäjän riskimaaksi.

– Virusvariantit ovat epidemiatilanteen kannalta arvaamattomia. Tutkittua tietoa niistä karttuu kuitenkin koko ajan ja esimerkiksi Intiasta löydetty ja Suomeenkin levinnyt deltavariantti tarttuu 40 prosenttia helpommin kuin brittilähtöinen alfavariantti, jolloin se aiheuttaa myös nopeammin ryöpsähtäviä epidemioita. Maailmalla ja Suomessa tilanne rauhoittuu, mutta esimerkiksi Venäjällä tilanne on toinen ja rokotuskattavuuskin heikko, muistuttaa Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

WHO on suositellut kesäkuun alussa nimeämään koronavirusmuunnokset kreikkalaisin kirjaimin. Aiemmin esimerkiksi brittivarianttina tunnettua muunnosta kutsutaan jatkossa alfavariantiksi ja Intian varianttina tunnettua muunnosta deltavariantiksi.

Lisätietoa virusmuunnoksista sekä nimeämiskäytännöistä: THL / Muuntuneet koronavirukset https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/muuntuneet-koronavirukset

Etelä-Karjalassa tilanne pysyy hyvänä vastuullisen käytöksen myötä

Etelä-Karjalassa tulee edelleen muistaa käyttää kasvomaskia, kun liikutaan paikoissa, joissa tavataan toisia ihmisiä. Hyvästä käsihygieniasta ja riittävästä etäisyydestä maskien lisäksi huolehtimalla tilanne saadaan pysymään hyvänä.

– Suomessa tilanne on nyt parempi ja rokotuksiin hakeutuminen on Etelä-Karjalassa ollut hyvää. On ilahduttavaa nähdä, että tilanteen parantumisesta huolimatta Eksoten alueella ihmiset malttavat vielä käyttää kasvomaskeja ja suojautua muilla tavoin koronalta. Rokotteeseen on hyvä varata aika nyt, kun mahdollisuus siihen tarjotaan. Kahden rokotteen jälkeen suoja on kattava, joten tehostekin tulee muistaa hakea, vinkkaa Suomalainen.

Mikäli koronavirukseen viittavia oireita on, tulee pysyä kotona. Kouluun, varhaiskasvatukseen tai töihin ei voi mennä. Alle kouluikäisten lasten osalta lieviä oireita voi seurata kotona. Kaikki muut henkilöt tulee testata. Testiin voi hakeutua Omaolon oirearvion kautta tai soittamalla Eksotelle. Koronaviruksen oireet ja ohjeet testiin hakeutumiseen voi tarkastaa Eksoten verkkosivuilta: www.eksote.fi/koronavirus.

Varaa itse aika koronarokotukseen omalla vuorollasi, myös kesällä

Koronarokotuksiin tulee hakeutua silloin, kun oma rokotusvuoro on. Eksote ei lähetä kutsuja rokotuksiin, vaan alueen asukkaat voivat valita itselleen sopivan rokotuspaikan ja ajankohdan Eksoten asiointipalvelusta tai koronarokotusneuvonnan numeroon soittamalla. Eksote avaa uusia rokotettavia ikäryhmiä säännöllisesti. Tällä hetkellä ajan rokotukseen voivat varata kaikki 30 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat sekä kaikki riskiryhmiin kuuluvat yli 16-vuotiaat. Seuraavaksi rokotusajanvarausmahdollisuus avataan kaikille 16 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Koronarokotukset annetaan tällä hetkellä kahden rokotteen sarjana.

Tarkasta ajankohtainen tilanne www.eksote.fi/koronarokotukset.

Eksoten koronarokotusneuvonta ja -ajanvarauspuhelin palvelee maanantaista perjantaihin kello 9–16 numerossa 05 352 2355.

Voimassa olevat alueelliset ohjeet löytyvät Eksoten ja kuntien verkkosivuilta:

Eksote: https://www.eksote.fi/Koronavirus/
Lappeenrannan kaupunki: https://www.lappeenranta.fi/fi/Kaupunki-tiedottaa/Koronavirustilanne
Imatran kaupunki: https://www.imatra.fi/korona
Lemi: https://www.lemi.fi/ajankohtaista/koronatiedotteet.html
Luumäki: https://www.luumaki.fi/koronavirustilanne-tietoa-ohjeita-linkkeja
Parikkala: http://www.parikkala.fi/fi
Ruokolahti: https://www.ruokolahti.fi/suomeksi/Kuntatietoa/korona
Rautjärvi: http://www.rautjarvi.fi/fi
Savitaipale: https://www.savitaipale.fi/
Taipalsaari: https://taipalsaari.fi/fi/Koronavirustilanne

Etelä-Karjalassa voimassa olevat suositukset

Seuraavat suositukset ovat voimassa koko Etelä-Karjalassa 1.6.2021–30.6.2021 välisenä aikana, ellei muuta mainita. Suosituksista päätetään viikoittain tilannekuvaryhmän kokouksessa. Suositukset ovat voimassa viranomaisille, väestölle, toiminnan harjoittajille sekä opetuksen järjestäjille. Myös yksityisten toimijoiden toivotaan noudattavan vastaavia alueelle annettuja suosituksia.

Epidemian perustasolla sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee alueelle seuraavaa toimenpidekokonaisuutta:

Suojaa itseäsi ja läheisiäsi koronavirustartunnalta

Alla olevat keinot auttavat ehkäisemään myös uusien virusmuunnosten leviämistä.

 • Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.
 • Minimoi kontaktit ja muista 1–2 metrin turvaväli.
 • Pese kädet, yski hihaan.
 • Käytä kasvomaskia, kun liikut paikoissa, joissa on muita ihmisiä.
 • Pidä Koronavilkku päällä ja noudata sen ohjeita.
 • Ota rokote, kun vuorosi tulee.

Maskin käyttö epidemian perusvaiheessa Eksoten alueella:

Maskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville yli 12-vuotiaille henkilöille:

 • Joukkoliikenteessä, mukaan lukien koulukyydit sekä taksinkuljettajat ja -matkustajat
 • Julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit, jne.)
 • Kaikissa työyhteisöissä, sekä harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan sisätiloissa, jos samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä.
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia on hyvä käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Alueelliset viranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä suosituksia, jotka perustuvat niiden omaan riskinarviointiin. Etelä-Karjalassa kasvomaskisuositus on voimassa kaikissa sisä- ja ulkotapahtumissa.

Asiakaspalvelupisteet tulee varustaa suojaplekseillä. Asiakaspalvelutyötä tekeville tulee työnantajan jakaa maskit tai suojavisiirit työntekijöille, jotka joutuvat työskentelemään alle 2 metrin päässä muista ihmisistä.

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilökunnalle suositellaan edelleen maskin käyttöä sisätiloissa, kun ollaan lähikontaktissa muihin aikuisiin, joko omaan henkilökuntaan tai lasten vanhempiin. Oman lapsiryhmän kanssa työskennellessä maskin käytöstä varhaiskasvatuksessa voidaan luopua. Ulkotilassa on jo aiemmin ohjeistettu, että maskia ei tarvitse käyttää.

Turvaa asiakkaiden ja osallistujien terveys

Asiakas- ja osallistujatiloissa, liikenneasemilla ja henkilöliikenteessä tulee huolehtia tartuntatautilain 58c ja e §:ien velvoitteista. Pykälät velvoittavat niissä mainittujen tilojen hallinnasta vastaavia toimijoita huolehtimaan, että asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamisen. Asiakkaille ja osallistujille on annettava riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet. Pykälässä kuvattujen toimijoiden tulee lisäksi järjestää asiakkaiden ja osallistujien oleskelu sillä tavoin väljästi, kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista ja sijoittaa mahdolliset asiakaspaikat riittävän etäälle toisistaan.

58 e §:ssä säädetään kuljetuspalveluja tarjoavien sekä liikennöitsijöiden vastuusta tehostaa pintojen puhdistamista. Heitä velvoitetaan myös huolehtiman siitä, että muita tartuntojen leviämistä estäviä käytäntöjä noudetaan ja matkustajille tarjotaan mahdollisuus riittävän hygieniatason ylläpitämiseen liikennevälineessä sekä annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista, kasvosuojusten käyttämistä ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä liikennevälineessä koskevat toimintaohjeet.

Erityisen tärkeää on kiinnittää huomiota riittäviin etäisyyksiin korkean tartuntariskin liikunta- ja urheilutoiminnan sekä huvi- ja virkistystoiminnan sisätiloissa. Tiloilla tarkoitetaan niitä tiloja, jotka voidaan heikentyneessä epidemiatilanteessa sulkea tartuntatautilain 58 g §:n mukaisella päätöksellä.

Ota huomioon riskiryhmäläiset

Ikä on merkittävä riskitekijä vakavalle koronavirustaudille. Riskiryhmään kuuluvat myös henkilöt, joilla on pitkäaikaissairauksia. (THL / Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat)

Riskiryhmiin kuuluvia ja heidän läheisiään pyydetään noudattamaan yleisiä ohjeita tartuntariskin vähentämiseksi. Erilaisilla asiointikäynneillä tulee riskiryhmiin kuuluvien huolehtia käsihygieniasta ja pitää vähintään 1–2 metrin turvaväli muihin ihmisiin. Oleskelua kaupoissa sekä asiointia ruuhka-aikaan on hyvä välttää.

Pitkäaikaissairauksien hoidosta tulee huolehtia normaalisti. Mikäli hengitystieinfektio-oireita ilmenee, tulee välttää kontakteja muihin ihmisiin ja hakeutua Eksoten ohjeiden mukaisesti koronavirustestiin.

Mikäli läheisesi kuuluu riskiryhmään, toimi hänen tukenaan. Älä vieraile iäkkäiden tai muiden riskiryhmiin kuuluvien luona, jos sinulla on vähäisiäkin hengitystieoireita. Pidä yhteyttä läheisiin esimerkiksi puhelimella ja tapaa ulkona.

Vieraillessasi iäkkäiden tai muiden riskiryhmään kuuluvien luona, noudata lähikontakteissa edelleen pidättyvää linjaa ja käytä yksilöllistä harkintaa. Vältä kättelyä ja halaamista, käytä maskia ja huolehdi käsihygieniasta ennen ja jälkeen vierailun.

Omaishoitajien tai henkilökohtaisten avustajien tulee huomioida mahdollinen tartuntavaara muiden kontaktien välityksellä ja noudattaa viranomaisten ohjeita.

Vierailut Eksoten yksiköissä tulee toteuttaa voimassa olevien ohjeiden mukaisesti. Lisätietoja Eksoten verkkosivuilta: https://www.eksote.fi/Koronavirus/asiointijavierailu/

Lisätietoja THL: Ikääntyneet ja muut riskiryhmät – ohjeita koronavirusepidemian aikana: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat/ikaantyneet-ja-muut-riskiryhmat-ohjeita-koronavirusepidemian-aikana


Etelä-Karjalassa voimassa lisäksi seuraavat alueelliset suositukset:

Yksityistilaisuudet:

Yksityistilaisuuksissa tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä mahdollisuuksien mukaan kasvomaskien käytöstä ja 1–2 metrin turvaetäisyyksistä. Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain oireettomana. Kaikkia kokoontumisia ja lähikontakteja kodin ulkopuolella on syytä välttää aina, kun se on mahdollista, joten juhlien järjestämisessä ja niihin osallistumisessa tulee käyttää harkintaa.

Tilannekuvaryhmä suosittelee, ettei kiihtymis- tai leviämisvaiheessa olevilla alueilla järjestettäviin yksityistilaisuuksiin osallistuttaisi, eikä näiltä alueilta kutsuttaisi henkilöitä Etelä-Karjalassa järjestettäviin juhliin.

Opetuksen järjestäminen:

Varhaiskasvatuksessa voi lapsiryhmiä yhdistää kesän ajaksi, mutta henkilöstön sekoittumista tulee pyrkiä välttämään.

Matkustaminen:

Kaikkea tarpeetonta matkustamista tulee välttää sekä ulkomaille että Suomessa.

Riskimaista saapuva maahantulija ohjataan terveystarkastukseen. Aluehallintoviraston päätöksestä riippuen terveystarkastukseen osallistuminen voi olla pakollista tai vapaaehtoista. Maahantulopisteen viranomaiset ohjeistavat tästä tarkemmin. Riskimaat ovat maita, joissa koronanvirustaudin ilmaantuvuus on yli 25 tapausta 100 000 asukasta kohden 14 vuorokauden aikana. Maahantulijan edellytetään osallistuvan koronatestiin, ellei henkilöllä ole esittää luotettavaa testistä vapauttavaa selvitystä. Lisäksi terveysviranomaiset pyytävät sinulta yhteystietosi. Näin oleskelu- tai asuinkuntasi tartuntatautilääkäri voi ohjata sinut toiseen koronatestiin 72 tunnin päästä ja tietojasi voidaan käyttää tartunnanjäljityksessä. Yhteystietojen antaminen on pakollista. 

Kaikille Etelä-Karjalaan saapuville matkustajille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Lisätietoja: THL: Matkustaminen ja koronaviruspandemia >>
Ulkoministeriö: Uusimmat matkustustiedotteet >>

Etätyö:

Kaikkia Etelä-Karjalan työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käyttöön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa. Työ- ja virkamatkoja sekä lähikoulutustilaisuuksia ei suositella. Toimielimiä koskeva etäkokoussuositus on myös voimassa. Etätyö- ja etäkokoussuositus on voimassa 31.8.2021 saakka.

Lasten, nuorten ja aikuisten ryhmäharrastustoiminta:

Ryhmäharrastustoiminnassa tulee huolehtia riittävästä, 1–2 metrin etäisyydestä sekä hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Toimintaan voi osallistua vain oireettomana.

Ottelu, - kilpailu-, ja esitystoiminnassa tulee toimia terveysturvallisuudesta huolehtien voimassa olevien yleisten suositusten mukaisesti.

Tapahtumat:

Etelä-Karjalassa voi järjestää 1.6.2021 alkaen 50 henkilön yleisötapahtumia, mikäli pystyy noudattamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä eräisen tilojen käytössä.

Tapahtumajärjestäjille lisätietoa Aluehallintoviraston sivuilta: https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä eräiden tilojen käytössä


Muun Suomen tilanne ja muiden sairaanhoitopiirien alueilla voimassa olevat rajoitukset ja suositukset löytyvät osoitteesta: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset/sairaanhoitopiirit. Linkki sivulle löytyy myös Eksoten sivulta www.eksote.fi/koronavirus

Etelä-Karjalassa voimassa olevan epidemian vaiheen määrittävät tartuntatautiviranomaiset yhdessä alueen COVID-19 tilannekuvaryhmän kanssa. Etelä-Karjalan COVID-19 tilannekuvaryhmään kuuluvat edustajat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä, kunnista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, aluehallintovirastosta ja ELY-keskuksesta. Epidemian vaiheen määrittelyyn vaikuttavat tartuntojen määrän ja kasvun lisäksi myös esimerkiksi tartuntaketjujen selvitettävyys ja se, ovatko tartunnat peräisin omalta alueelta vai muualta. Epidemiatilanne voi paikallisesti tai alueellisesti muuttua nopeasti, vaikka valtakunnallinen tilanne olisi rauhallinen. Alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä kokoontuu viikoittain tai tarvittaessa useammin.

Lisätietoja medialle:

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveys- ja vanhustenpalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhula@eksote.fi

Kristiina Kapulainen, tilannekuvaryhmän sihteeri, turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, Eksote, p. 040 651 1791, kristiina.kapulainen@eksote.fi