Etusivu
19.1.2022

Kaikkia Etelä-Karjalassa olevia koronarajoituksia ja -suosituksia suositetaan jatkettavaksi ainakin vielä kuukausi eteenpäin, 20.2. asti

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri 18.1.2022

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä kokoontui 18.1.2022 ja totesi, että kaikki tämänhetkiset rajoitukset ja suositukset on koronatilanteen vuoksi pidettävä voimassa ja niitä jatketaan 20. helmikuuta 2022 asti. Etelä-Karjalan alueella on nyt voimassa laaja etätyö- ja etäkokoussuositus helmikuun loppuun sekä vahva kasvomaskisuositus ruuhkaisissa, julkisissa sisätiloissa. Aikuisten merkittävän ja kohtalaisen riskin joukkueurheilun ja ryhmäharrastusten keskeytystä suositetaan jatkettavan 20.2. asti.

Näytteitä otettiin kokousta edeltäneellä viikolla 3550 ja kaikista otetuista näytteistä noin 22–24 % on positiivisia. Ilmaantuvuusluku 14 vuorokaudelta jatkaa nousuaan ja on tällä hetkellä 863,5 / 100 000 asukasta. Tartunnan saaneissa korostuu edelleen nuorten aikuisten osuus, eniten tartuntoja on ollut 20–29-vuotiaiden ikäryhmässä. Myös lapsia on kokousta edeltäneen viikon aikana sairastunut yhä enemmän koronaan, tartunnat ovat varhaiskasvatuksessa ja kouluissa lisääntyneet.   

Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen nosti kokouksessa esille Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) joulukuun alusta lähtien kokoaman tilaston, jonka mukaan Suomessa rokottamattomilla on rokotettuihin verrattuna 14-kertainen riski joutua erikoissairaanhoitoon ja 27-kertainen riski joutua tehohoitoon.

─ Rokotteen ottaminen suojaa vakavalta koronataudilta ja on myös turvallisempaa ottaa 3. koronarokote, kuin odottaa nopeasti leviävän omikronin tarttumista, summaa infektioylilääkäri Suomalainen.

Ohjeistus altistumistilanteista lapsia koskien

Tilannekuvaryhmältä toivottiin selvennystä THL:n 14.1. päivittämään suositukseen koronan altistumistilanteista varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa.

─ Ohjeistamme perheitä toimimaan sen mukaan, onko kyseessä perheen sisällä tapahtunut eli voimakas altistuminen vai satunnainen, pienen riskin altistuminen, joka tapahtuu kodin ulkopuolella, totesi Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka.

Jos rokottamaton lapsi altistuu koronavirukselle perheen sisällä, on lapsen hyvä olla pois varhaiskasvatuksesta tai koulusta viiden päivän ajan, vaikka lapsella ei olisi oireita.

Jos kyseessä on satunnainen altistuminen varhaiskasvatuksessa, koulussa tai harrastuksen parissa ja lapsella ilmenee altistumisen jälkeen oireita, tulee lapsen heti oireiden ilmaannuttua jäädä pois varhaiskasvatuksesta tai lähiopetuksesta ja vapaaehtoisesti välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan.

Vanhemmat ilmoittavat lapsen sairastumisesta ja poissaolosta kouluun. Jos oppilaan vanhemmat antavat luvan siihen, että tieto mahdollisesta korona-altistumisesta jaetaan nimettömänä lapsen opetusryhmälle, niin koulu voi oman linjauksensa mukaisesti hoitaa tiedottamisen.

Yleisötilaisuuksien ja tapahtumien rajoituksille esitetään jatkoa

Yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osalta Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä esittää AVI:lle nykyisten rajoitusten jatkamista ajalle 24.1.2022 - 20.2.2022.

Etelä-Karjalassa on voimassa Aluehallintoviranomaisen toimeenpanemat päätökset:

Tartuntatautilain 58 §:n mukainen päätös 23.12.2021:

Aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 50 (viisikymmentä) henkilöä.

Tartuntatautilain 58 d §:n (Asiakkaille ja osallistujille tarkoitettujen tilojen käytön edellytykset) mukainen päätös:

Aluehallintovirasto velvoittaa tartuntatautilain 58 d §:n 1 momentin nojalla 58 d §:n 4 momentissa tarkoitettuja toimijoita järjestämään 3 momentissa tarkoitettujen yleisölle avoimien ja rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen tilojen käytön Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Toimija voi toteuttaa velvoitteensa asiakasmäärää rajoittamalla, asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin taikka muulla toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla.

Positiivisen koronavirustestituloksen saaneen tulee jäädä karanteeniin viiden vuorokauden ajaksi ja ilmoittaa koronatartunnan riskistä kaikille tapaamilleen henkilöille.

Positiivisen koronatestituloksen saaneet saavat toimintaohjeen tekstiviestitse. 

Positiivisen koronatestituloksen saaneiden tulee ilmoittaa tartunnan riskistä kaikille ihmisille, joita hän on tavannut, alkaen kaksi (2) vuorokautta ennen oireiden ilmaantumista. Tavattuja henkilöitä tulee ohjeistaa hakeutumaan pikaisesti koronatestiin tai tekemään kotitesti, mikäli heille tulee flunssan tyyppisiä oireita. Tartunnalle altistuneiden tulee olla erityisen varovaisia perheen ulkopuolisessa asioinnissa.

Jos koronaan sairastuneen perheessä on rokottamattomia lapsia, tulee lasten oireettominakin jäädä kotiin viiden päivän ajaksi sairastuneen oireiden alkamisesta laskien. Sairastuneen tulee itse välttää kaikkia perheen ulkopuolisia kontakteja, kunnes hänellä on ollut ainakin kaksi kuumeetonta päivää. Eristys kestää kuitenkin vähintään viiden päivän ajan oireidesi alkamisesta laskien. Jos on oireeton, aika lasketaan positiivisen testin ottoajankohdasta.

Koronaan sairastuneita ohjeistetaan olemaan yhteydessä Eksoteen (tekstiviestissä mainittuun numeroon) erityisesti seuraavissa tapauksissa:

1) sairastat aktiivista syöpää, sinulla on laskimotukostaipumus tai aiempia laskimotukoksia, tai olet raskaana 

2) olet ollut tartuttavuusaikana sote-alalla työssä

3) tiedät altistaneesi rokottamattomia henkilöitä 

4) tarvitset todistuksen työstä poissaoloa varten; varmista, voitko olla pois työstä omalla ilmoituksellasi!

Mikäli vointisi huononee, soita numeroon 116117. Kiireellistä hoitoa tarvitessasi soita 112. Kun oireesi ovat lievittyneet ja niiden alkamisesta on kulunut viisi vuorokautta, voit palata normaaliin elämään ilman pelkoa taudin tartuttamisesta. Taudin sairastaminen vastaa yhtä rokotuskertaa, joten voit perua mahdollisen koronarokotusaikasi. 

Tilannekuvaryhmä kokoontuu seuraavan kerran 25.1.2022.

 

Lisätietoa medialle:

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhula@eksote.fi