Etusivu
17.3.2023

Taipalsaari on mukana Miljoona roskapussia -kampanjassa

YLE tiedote 14.03.2023

Poimi roskat reitiltäsi – Ylen Miljoona roskapussia -kampanja alkaa huhtikuussa

Tiedote. Julkaistu: 14.03.2023, 08:00
Yle

Tutut yleläiset ovat mukana siivoustalkoissa. 
Matka kohti miljoonaa roskapussia startataan suorassa lähetyksessä 13.4. klo 20.00 Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa. Kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso, tohtori Jenni Haukio.

Tänä keväänä koko Suomi kerää miljoona pussillista roskia. Kaksi kuukautta kestävissä siivoustalkoissa 130 kuntaa tai kaupunkia, joukko järjestöjä ja yhteisöjä sekä Ylen tunnettuja kasvoja yhdistävät voimansa kaikkien suomalaisten kanssa kerätäkseen ympäristöstä miljoona pussia roskia. 

“Lumien sulettua ympäristöstä paljastuu keväällä iso määrä roskia. Tavoitteenamme on yhdessä kumppanien kanssa innostaa ihmisiä keräämään ympäristöstä miljoona pussillista roskia, vähentää välinpitämättömyyttä roskaamista kohtaan sekä havahduttaa ihmiset näkemään roskien määrä”, kertoo kampanjan vastaava tuottaja Pia Louhivuori. 

Yhdessä suomalaisten kanssa roskia keräävät Ylen tutut kasvot, toimittajat Mikko “Peltsi” Peltola, Inka Henelius ja Olli Haapakangas sekä meteorologit Anniina Valtonen ja Kerttu Kotakorpi.

Anniina Valtoselle kampanjakasvona toimiminen on erityisen tärkeää, sillä Suomen luonto on niin kaunis ja ainutlaatuinen.
“Minulla on hyviä muistoja lapsuuden maantiedontunneista, kun joskus lähdimme yhdessä keräämään roskia. Oppi on kantanut aikuisuuteen asti. En roskaa, vaan tungen kaikki lippulappuset taskuihin ja lopulta roskakoriin. Arjessa lajittelen sekä suosin kierrätettyä muotia. Kampanjan aikana aion olla naapurustossani äänekäs luonnonsiivousintoilija, joka toivottavasti saa muut innostumaan talkoisiin!”, sanoo Valtonen.

Verkkolaskuri laskee kerättyjä roskapusseja reaaliajassa
Kampanjassa mukana olevat kunnat, kaupungit, järjestöt ja yhteisöt kannustavat asukkaitaan tai jäseniään osallistumaan roskien keräämiseen.
Samaan aikaan kuka tahansa voi lähteä itsenäisesti keräämään roskia yksin tai yhdessä vaikkapa perheen tai kaveriporukan kanssa. 

“Haluamme tehdä roskien keräämisestä hauskaa ja yhteisöllistä puuhaa, ja on hienoa nähdä miten monta kumppania on lähtenyt innolla mukaan. Roskien kerääminen on helppo, mutta konkreettinen tapa tehdä hyvää ympäristölle aikana, jolloin moni meistä tuntee avuttomuutta isojen maailman tapahtumien edessä”, kuvailee Louhivuori. 

Kerätyt roskapussit merkitään reaaliaikaisesti päivittyvään laskuriin yle.fi/miljoonaroskapussia-sivulla sen paikkakunnan kohdalle, mistä roskapussit on kerätty. Luvassa on siis yhteisen hyvän lisäksi todellinen kisa Suomen paikkakuntien välillä!

Seuraamme kampanjan etenemistä ympäri Suomen Ylen kanavissa.
Miljoona roskapussia alkaa suorassa lähetyksessä Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa 13.4. klo 20.00 ja tulos julkistetaan Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa 14.6. klo 20.00.

Näin osallistut kampanjaan: 
1. Ota mukaan roskapihdit, hanskat ja tyhjä pussi
2. Lähde ulos – yksin tai porukalla
3. Kerää roskia ympäristöstä
4. Vie keräämäsi roskat sekajätteeseen, kun roskapussi on täysi
5. Merkitse keräämiesi roskapussien määrä sen paikkakunnan kohdalle, josta olet roskat kerännyt osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia
6. Haasta ystäväsi mukaan!

Katso tästä kampanjan kumppanit.

Lue tiedote verkossa

Kuvat: press.yle.fi

Yhteyshenkilöt: 
Pia Louhivuori, vastaava tuottaja, pia.louhivuori@yle.fi 
Marjukka Mäkinen, viestinnän asiantuntija, marjukka.makinen@yle.fi

Yle on suomalaisten oma julkisen palvelun mediayhtiö. Ylen ohjelmat ja sisällöt ovat kaikkien suomalaisten saatavilla yhtäläisin ehdoin. Yle tarjoaa neljä tv-kanavaa kolmella kanavapaikalla, kuusi radiokanavaa sekä kattavat palvelut verkossa, kuten yle.fi ja Yle Areena. Suomalaisia palvelevat 24 aluetoimitusta sekä kirjeenvaihtajat maailmalla. Vuonna 1926 perustetun yhtiön pääomistaja on Suomen valtio. Lue kaikki Ylen tiedotteet.