Päiväkoti satulaiva

Tervetuloa päiväkoti satulaivaan!

Päiväkoti on auki arkipäivisin klo 6:30–17:00. 
Vuoro- ja viikonloppuhoitoon on oikeus niillä lapsilla, joiden hoidon tarve perustuu kummankin huoltajan työhön tai opiskeluun. Vuorohoitoon ei ole oikeutta päätoimisen työn lisäksi tehtävien muiden töiden, harrastusten tai muiden kurssien aikana.
Toimintakaudella 2024–2025 päiväkodissa toimii 9 varhaiskasvatuksen lapsiryhmää ja kunnan keskuskeittiö.

Varhaiskasvatuksen aloitus päiväkodissa

Päiväkodin aloittaminen on merkittävä askel perheen elämässä. Päiväkodin henkilökunnan kanssa sovitaan yhdessä, milloin lapsi tutustuu ryhmään. Tutustumisjakso on yleensä noin viikon mittainen, mutta se voi olla myös lyhyempi tai pidempi lapsen yksilöllisten tarpeiden mukaan. Lapsi tutustuu aluksi ryhmään yhdessä huoltajan tai muun läheisen aikuisen kanssa. Lapsikohtainen aloituskeskustelu käydään aloitusvaiheessa (Minun lapseni, meidän lapsemme -lomake).

Lapsen hoitoaikojen ilmoittaminen ja daisy-järjestelmä

Taipalsaaren varhaiskasvatus käyttää Daisy-järjestelmää ja DaisyFamily on päivittäinen asiointikanava huoltajien ja varhaiskasvatuksen välillä. DaisyFamilyn löydätte osoitteesta https://taipalsaari.daisyfamily.fi tai lataamalla DaisyFamily sovelluksen Android tai iPhone puhelimen sovelluskaupasta. Täältä pääsette varaamaan lapsellenne hoitoajat, tarkistamaan lapsenne perustiedot, yhteystiedot, toteumat ja tarvittaessa muuttamaan lapsen lupakyselyitä. Käykää vastaamassa lapseenne liittyviin lupakyselyihin ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä.
 
Viikoittaiset läsnäoloajat tulee ilmoittaa viikkoa aiemmin aina sunnuntaihin klo 24 mennessä. Tämän jälkeen ohjelma lukkiutuu eikä varauksia voi enää muuttaa. Jos hoitoaikoihin tulee muutoksia tai ne ovat unohtuneet laittaa, ilmoittakaa asiasta päiväkodin johtajalle sekä apulaisjohtajalle sähköpostitse, niin ne tarkistetaan, onko muutosta mahdollista toteuttaa työvuorosuunnittelun, toiminnan ja ruokailujen järjestymisen vuoksi. Hoitoaikojen ilmoittaminen ajallaan on tärkeää työvuorojen suunnittelun sekä turvallisen ja laadukkaan hoidon järjestämisen vuoksi! Lukitusajalla voi kuitenkin ilmoittaa äkillisistä poissaoloista kahdelle päivälle kerrallaan (kuluvalle ja seuraavalle päivälle). Äkilliset poissaolot ovat sairaspäiviä tai ennalta suunnittelemattomia vapaapäiviä. Pieniä muutoksia päivän sisällä (klo 8–15.30 välisellä ajalla) voi sopia ryhmän kanssa. 
 
Varhaiskasvatuspaikkaa, esiopetuspaikkaa, koululaisten iltapäivätoimintaan ja palveluseteliä haetaan eDaisyn kautta. eDaisyn käyttöönoton myötä olemme siirtyneet pelkästään sähköisiin päätöksiin ja paperisia päätöksiä ei enää toimiteta. eDaisyllä tehdään hakemus varhaiskasvatukseen sekä iltapäivätoimintaan, esiopetusilmoituksen, tulotietoilmoitukset sekä irtisanomis- ja muutosilmoitukset (osoitteenmuutos, tuntirajavalinnan muutos, toive hoitopaikan vaihdosta).
 

Lasten leimaus ja tägit

Huoltajat saavat käyttöönsä tägit (nfc-tunniste avaimenperä), joilla lapset leimataan sisään ja ulos huoltajan toimesta. Tägejä tulee kuljettaa päivittäin mukana ja yhdellä tägillä voi leimata perheen jokaisen lapsen sisälle lapsen oman ryhmän puhelimeen. Puhelin on kasvattajilla ryhmässä ja onkin tärkeää, että huoltaja menee kasvattajan luo leimaamaan lapsen sisään/ulos. Kasvattaja saattaa olla juuri jakamassa aamupalaa/välipalaa ryhmän lapsille, lukemassa kirjaa, pelaamassa lasten kanssa peliä tai selvittämässä jotain tilannetta. Ulkona käydään leimaamassa oman ryhmän kasvattajan luona lapsi ulos, mutta jos oman ryhmän kasvattaja on jo lähtenyt, niin silloin voi leimata jonkun muun puhelimella lapsi ulos. 
 
Tärkeä huomio tägin käytössä on, että sen myötä tapahtuu päivittäin ns. vastuun vaihto lapsesta huoltajan ja varhaiskasvatuksen työntekijän välillä. Tästä syystä toivomme huolellista suhtautumista tägin käyttöön. Tägit ovat aina huoltajan vastuulla ja niitä tulee kuljettaa päivittäin mukana (ei voi jättää esim. lapsen reppuun)
 
Tägejä jaetaan päiväkodilta 2 kpl/lapsi, molemmille huoltajille tai muulle aikuiselle, joka lasta useimmiten tuo ja hakee. Jos huoltaja unohtaa tägin, niin ryhmän henkilökunta voi poikkeuksellisesti kirjata lapsen sisään ja ulos manuaalisesti. On tärkeää, että huoltajat pitävät tägit mukana ja vastaavat lapsen sisään ja ulos kirjauksesta. Jos varahakija tuo tai hakee lapsen, kirjaus sisään jaulos tehdään manuaalisesti päiväkodin puhelimella
 
Tägit tulee palauttaa lapsen hoidon päätyttyä. Jos tägi katoaa, perhe voi noutaa uuden päiväkodin johtajalta ja kunta lähettää siitä 10 € maksun.

Tulo- ja hakukäytännöt

Aamulla päiväkotiin tultaessa pestään yhdessä huoltajan kanssa kädet ja viedään tavarat omaan lokeroon. Tägillä lapsi sisään ja tarvittaessa kuulumisten vaihto, esim. onko aamupala syöty, miten yö nukuttu tms. Tämän jälkeen kasvattaja yhdessä lapsen kanssa toivottavat äidille tai isälle/ huoltajalle mukavaa päivää! Tässä vaiheessa voi tulla helposti itku – niin lapselle kuin aikuisellekin. Tilanne on tunteikas, mutta vakuutamme: lapsi pärjää kyllä. Ja mitä reippaammin sanotaan heipat, sen helpommin päivä lähtee käyntiin.
 
Kotiin lähtiessä huomioithan, että lapsesi tarvitsee huomiosi päivän erossa olon jälkeen ja henkilökunta vaihtaa mielellään kuulumiset kanssasi. Puhuthan puhelusi loppuun, ennen kuin tulet hakemaan lasta päiväkodista. 
 
On tärkeää, että päiväkotiin annetut huoltajien ja varahakijoiden yhteystiedot ovat aina ajan tasalla. Varahakijan tulee olla täysi-ikäinen. Ryhmään tulee ilmoittaa aina, jos joku muu kuin huoltaja hakee lapsen.

Kasvatusyhteistyö

Teemme kanssanne lapsen varhaiskasvatussuunnitelman (Lapsen vasu, Wilmassa), jossa sovitaan tavoitteet aikuisten yhteiselle pedagogiselle toiminnalle ja toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi. Toimintakauden aikana toteutamme 1-2 vanhempainiltaa joko päiväkodilla tai virtuaalisesti. Kartoitamme ajoittain huoltajien mielipiteitä toiminnastamme mm. erilaisin verkkokyselyin. Huoltajien aloitteet ja kehittämisehdotukset ovat meille aina tervetulleita. Ajankohtaisista asioista ja päiväkodin tapahtumista saat parhaiten tietoa ryhmien eteisistä ja Wilman välityksellä. Lisätietoa voit kysyä lapsesi ryhmästä.

Poissaolot

Sairasta tai flunssaoireista lasta ei voi tuoda päiväkotiin. Mikäli lapsi sairastuu kesken päivän, otamme heti yhteyttä huoltajiin. Sairauden jälkeen lapsi tarvitsee riittävän toipumisajan ennen päiväkotiin paluuta. Yllättävistä poissaoloista ilmoitetaan tekstiviestillä ja poissaolo-/sairasmerkinnän laittamalla Daisyyn. Lapsi voi tulla päiväkotiin lääkehoidon aikana, mikäli lapsen yleiskunto sen sallii. Päiväkodissa annetaan vain lääkärin lapselle määräämiä reseptilääkkeitä, jotka ovat välttämättömiä antaa päivän aikana. Lapsen lyhytaikaisen lääkehoidon suunnitelma – lomakkeen täyttämällä huoltajat antavat luvan varhaiskasvatushenkilöstölle lapsen lääkintään hoitopäivän aikana.

Ruokavaliot

Terveydellisistä syistä tarvittavaan erityisruokavalioon huoltajan tulee täyttää erityisruokavaliolomake ja hankkia sitä varten terveydenhuollon ammattilaisen tai hoitavan tahon lausunto/ todistus. Huoltajat täyttävät erityisruokavaliolomakkeen vuosittain tai aina kun ruokavalioon tulee muutoksia tai hoitopaikka vaihtuu. Huoltajat huolehtivat allergiaa aiheuttavien ruoka-aineiden altistamisesta ja kokeiluista kotona ja purkavat allergiaruokavalion yhteistyössä terveydenhuollon kanssa. Lomake toimitetaan lapsen ryhmään varhaiskasvatuksen alkaessa tai toimintakauden aikana välittömästi sen jälkeen, kun ruokavalio tai ruokavaliomuutos on todettu. Varhaiskasvatuksessa lapselle tarjotaan erityisruokavalio eettisellä tai uskontoon liittyvällä perusteella, joka ilmoitetaan kirjallisesti erityisruokavaliolomakkeella huoltajan toimesta. Lomakkeita saa päiväkodista tai kunnan nettisivuilta.

Vaatetus

Lapsi tarvitsee sisätossut, leikkimiseen soveltuvat vaatteet, varavaatekerran alusvaatteista alkaen kastumisen ja sään vaihtelujen varalle. Päiväkodissa ulkoillaan paljon, siispä ulkovaatetuksella on väliä. Kesän helteissä kiinnitetään huomiota auringolta suojautumiseen. UV-säteilyltä suojaudutaan ensisijaisesti vaatteilla eli lapsella on hyvä olla kevyet, mutta peittävät vaatteet yllään (sisällä on sisävaatteet erikseen). Aurinkohattu tai lippalakki suojaa päätä. Jano taittuu kätevästi omasta vesipullosta juoden. Lasten menoa ei sadesää haittaa, kunhan vaatetus on kohdallaan. Sadesään varalle lapsella tulee olla mukanaan sateenkestävä haalari tai takki-housusetti ja kumisaappaat. Vedenpitävät hanskat pitävät kädet kuivana ja lämpimänä vesileikeissä. Sadevaatteissa ja kumisaappaissa kannattaa huomioida oikea koko. Hieman väljempien vaatteiden alle mahtuu tarvittaessa enemmän kerroksia ja saappaisiin villasukat. Lisäksi lapsi tarvitsee tarvittaessa hammaspastillit, unikaverin ja vaipat. Metsäretkiä varten ovat lisäksi omat ohjeistukset varusteiden osalta. Nimikoikaa lasten varusteet selvästi, etteivät ne joudu hukkateille! 

Toivotamme iloista varhaiskasvatusaikaa!