Taipalsaaren Kirkonkylän keskustassa sijaitseva kotiseututalo Röytty, saman pihapiirin ulkorakennus sekä näiden välittömässä läheisyydessä oleva lainajyvästön makasiini (Taipalsaaren kotiseutumuseo) muodostavat kunnan paikallishistorian säilyttämisen keskuksen. Kokonaisuutta kehitetään yhteistyössä Etelä-Karjalan museon kanssa. Vierailijat voivat tutustua entisen sotilasvirkatalon ja kestikievarin menneiden päivien vaiheisiin sekä eri aikojen työvälineisiin ja uppoutua alueella aistimaan häivähdyksiä ajasta ennen nykyajan hektisyyttä.
Röytty
Taipalsaaren kirkon vieressä sijaitseva kotiseututalo Röytty on vanha sotilasvirkatalo ja kestikievari. Nykyään Röytty toimii aittoineen ja talleineen museona.
Röytyn talo on rakennettu tiedettävästi 1600-luvun lopulla Taipalsaaren, Savitaipaleen ja Joutsenon miesten voimin. Ensimmäinen maininta Röytyn talosta sotilasvirkatalona on peräisin vuodelta 1680. Röytty toimi lyhyen aikaa Ruotsin armeijan luutnanttien virkatalona, kunnes koko Taipalsaaren alue siirtyi Venäjälle Turun rauhassa vuonna 1743. Tämän jälkeen talo muuttui kestikievariksi. Sijainti jo keskiajalta periytyvän jäätien, sekä vesi- ja maaliikenteen solmukohdassa toi asiakkaita Röytyn kestikievariin. Röytty palveli matkustajien levähdyspaikkana, jossa hoidettiin niin matkustavaiset kuin hevosetkin.
1930-luvulla suuri osa Suomen kievareista siirtyi historiaan ja Röytyssäkin kievaritoiminta lopetettiin vuonna 1937. Kestikievarin viimeinen isäntä oli Viktor Rikkonen, jonka sisarenpojalta Veikko Rikkoselta tila siirtyi Taipalsaaren kunnalle vuonna 1988. Kunta entisöi talon kestikievarimuseoksi Etelä-Karjalan museon sekä Museoviraston ohjeiden mukaisesti alkuperäisyyttä kunnioittaen. Kesällä 1996 Kotiseututalo Röytty näyttelyineen avattiin yleisölle.
Nykyisin Röytyssä toimii kesäkuukausina ja joulun alla taipalsaarelaisten yhdistysten pitämä kahvio sekä Taipalsaaren käsityöläisten myyntinäyttely.
Röytyn ulkorakennus
Röytyn pihapiirissä sijaitsee suuri punamultamaalilla maalattu ulkorakennus. Ulkorakennus koostuu useista eri osista, aittarivistöstä, tallista ja navetasta. Aitoissa on kesäisin esillä Taipalsaaren historiaan kuuluvia maatalousesineistöä ja tekstiilejä. Tallissa sijaitsevassa näyttelyssä, ”Hevosajopelimuseossa” on kahdessa kerroksessa hevosvetoisia ajoneuvoja matkustukseen, kuljetukseen ja maataloustöihin, sekä hevosen hoitoon ja raviurheiluun liittyvää esineistöä.
Lainajyvästön makasiini
Lainajyvästö - eli pitäjänmakasiinijärjestelmä periytyy Ruotsin vallan ajalta. Vuosien 1755–1756 valtiopäivillä tehdyn päätöksen mukaan jokaiseen seurakuntaan oli perustettava viljamakasiini. Makasiiniin talletettiin hyvien satovuosien aikana viljaa, jota voitiin katovuosien sattuessa lainata siemeneksi ja ravinnoksi korkoa vastaan. Lainaamatta jäänyt ylijäämävilja huutokaupattiin muun muassa köyhäinhoidon tukemiseksi ja koulujen ylläpitämiseksi. Vuonna 1857 astui voimaan asetus, jonka mukaan pitäjänmakasiinin yhteydessä tuli toimia erikseen siemenjyvästö ja hätäapujyvästö. Makasiinien rakenteiden tuli olla lujatekoisia varkauksien estämiseksi, mutta myös estää kosteuden ja tuholaisten pääsyn rakennukseen. Suomessa oli vuonna 1929 yhteensä 446 lainajyvästöä.
Taipalsaaren lainajyvästön makasiini on 1800-luvun alkupuolella rakennettu hirsirakennusrakennus, jossa on punamullalla maalattu lautaverhoilu. Rakennuksen alaosassa on kaksinkertaiset tyhjän tilan erottamat seinät, jotka on tehty viljavarkauksien ehkäisemiseksi. Kaksinkertainen seinä esti viljan valuttamisen seinään poratun reiän kautta.
Vuonna 1951 lainajyvästön makasiiniin perustettiin Taipalsaaren kotiseutumuseo, joka avattiin yleisölle vuonna 1953. Kaksikerroksisen rakennuksen alakerrassa on pieniä näyttelytiloja, joissa esitellään paikallisia maataloustyökaluja ja elinkeinoja, kuten viljan puintia, kalastusta ja maitotaloutta. Omat näyttelytilansa on myös kirkolliselle esineistölle ja 1800 -luvun lopun – 1900 -luvun alun vaatteille. Yläkerta on yhtä avointa näyttelytilaa, jossa on esillä suurempia huonekaluja ja esineitä maatalouteen liittyen.
Museosta huolehti vuoteen 1985 asti Taipalsaaren kotiseutu- ja museoyhdistys, jonka jälkeen toiminnasta on vastannut Taipalsaaren kunta. Viimeisten vuosikymmenten aikana museota ei ole pidetty säännöllisesti auki.
Makasiini sijaitsee kirkonkylällä Taipalsaarentien varrella, lähellä Röyttyä.