Tule Taipalsaarelle veneellä, autolla tai polkupyörällä!
Nauti lounas virvoittavien vetten äärellä viehättävällä Taipalsaaren Wanhalla Kunnantuvalla os. Kirkonrantatie 3.
Maittava lounas on katettu arkisin klo 11-14 toukokuusta alkaen elokuun puoleen väliin asti.
Kunnantupa on historiallinen kokoontumispaikka
Taipalsaari on hyvin vanhaa asuinseutua. Jo kivikaudella ihmiset asettuivat Saimaan saariston suojaisiin poukamiin ja nauttivat vesien antimista. Vuonna 1571 perustettiin itsenäinen Taipalsaaren seurakunta, jonka 450- vuotisjuhlat vietetään vuonna 2021.Vuonna 1865 kunnat ja seurakunnat erotettiin toisistaan ja kunnallinen itsehallinto sai alkunsa. Maaliskuun 29. päivänä 1885 Taipalsaarella tehtiin päätös erityisen Kunnantuvan rakentamiseksi Taipalsaaren Kirkonkylän laivarantaan Taipalsaaren vanha kunnantupa oli keskeinen paikka taipalsaarelaisten elämässä. Kuntakokoukset ja myöhemmin kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen kokoukset pidettiin siellä vuosina 1886 – 1989.
Vuonna 2009 Kunnantupa jäi varastokäyttöön peruslämmölle. Lopulta maaliskuussa 2017 Taipalsaaren kunnan Tekninen lautakunta esitti sen purkamista. Kunnantuvalla oli kuitenkin puolustajia ja lopulta se päätyi myyntiin avoimeen tarjouskilpailuun syyskuussa 2019.Kevättalvella 2021 Kunnantuvan korjaus on valmis. Kunnantupa on saanut takaisin ryhtinsä ja kauneutensa sekä historiaa kunnioittavan nimen ”Taipalsaaren Wanha Kunnantupa”. Se on jälleen kuntalaisten ja matkailijoiden käytettävissä.
Taipalsaaren upea puukirkko on valmistunut vuonna 1754
Tämän jälkeen tutustu Taipalsaaren kauniiseen puukirkkoon. Kirkko on avoinna 6.6.-31.7. keskiviikosta perjantaihin klo 11-18.
Taipalsaaren puukirkko valmistui vuonna 1754. Suunnittelija on mahdollisesti sortavalalainen Eskil Collanus, joka oli aiemmin korjannut Lappeen keskeneräisen kirkon. Kellotapuli rakennettiin vuonna 1750. Alunperin liian pieneksi rakennettua kirkkoa on laajennettu 1840-luvulla. Muutos- ja korjaustöitä on tehty useaan otteeseen vuosien saatossa. Taipalsaaren kirkko sai nykyisen ulkoasunsa korkeine ikkunoineen 1900-luvun alussa.
Röytyn kotiseututalossa voit juoda kahvia ja ostaa käsitöitä
Kun olet kirkkoon tutustunut, nauti Röytyn kotiseututalossa kahvit tai teet kotoisen suolaisen tai makean leivonnaisen kanssa ja tutustu mitä talo pitää sisällään. Kesä- elokuu Röytyn kotiseututalo avoinna su-pe 11 – 17, la 11 - 15Taipalsaaren kirkon vieressä sijaitseva kotiseututalo Röytty on vanha sotilasvirkatalo ja kestikievari. Nykyään Röytty toimii aittoineen ja talleineen museona.
Röytyn talo on rakennettu tiedettävästi 1600-luvun lopulla Taipalsaaren, Savitaipaleen ja Joutsenon miesten voimin. Ensimmäinen maininta Röytyn talosta sotilasvirkatalona on peräisin vuodelta 1680. Röytty toimi lyhyen aikaa Ruotsin armeijan luutnanttien virkatalona, kunnes koko Taipalsaaren alue siirtyi Venäjälle Turun rauhassa vuonna 1743. Tämän jälkeen talo muuttui kestikievariksi. Sijainti jo keskiajalta periytyvän jäätien, sekä vesi- ja maaliikenteen solmukohdassa toi asiakkaita Röytyn kestikievariin. Röytty palveli matkustajien levähdyspaikkana, jossa hoidettiin niin matkustavaiset kuin hevosetkin.1930-luvulla suuri osa Suomen kievareista siirtyi historiaan ja Röytyssäkin kievaritoiminta lopetettiin vuonna 1937. Kestikievarin viimeinen isäntä oli Veikko Rikkonen, Viktor Rikkosen sisarenpoika, jolta tilasiirtyi Taipalsaaren kunnalle vuonna 1988. Kunta entisöi talon kestikievarimuseoksi Etelä-Karjalan museon sekä Museoviraston ohjeiden mukaisesti alkuperäisyyttä kunnioittaen. Kesällä 1996 Kotiseututalo Röytty näyttelyineen avattiin yleisölle.
Nykyisin Röytyssä toimii kesäkuukausina taipalsaarelaisten kyläyhdistysten yhteisvoimin ylläpitämä kahvila ja Taipalsaaren käsityöläisten kesäpuoti. Osoite: Leikonrannantie 5.
Kirjoittajat: Ulla Liukkonen, Aure Niiva ja Riitta Rinne
Taipalsaaren Wanha Kunnantupa
Röytyn kotiseututalo/kahvio/käsityöläiset
Taipaleen seurakunta