Viveka ja Valtteri Saikko muuttivat Valtterin lapsuudenkotiin Taipalsaarelle ja totuttelevat parhaillaan niin vauva-arjen kuin yrittäjyydenkin tuomiin elämänmuutoksiin
Taipalsaari on sekä Viveka että Valtteri Saikolle tuttu paikka jo lapsuudesta. Vivekan lapsuudenperhe muutti Taipalsaaren Kirkonkylälle vuonna 2007 ja Viveka asui 7-luokalta lukion loppuun asti Taipalsaarella. Valtteri puolestaan on syntynyt Taipalsaarella ja asui koko lapsuutensa Peltoissa. Pariskunta tapasi Saimaanharjun yläasteella. Molemmat kävivät lukion Lappeenrannassa, jonka jälkeen he ehtivät asua yhdessä Jyväskylässä ja Lappeenrannassa ennen Taipalsaarelle muuttoa itsenäisyyspäivänä 2021.
Viveka on ammatiltaan toimintaterapeutti ja jäi kesällä vanhempainvapaalle Terapiakeskus Mentoriksesta Lappeenrannasta. Hän suunnittelee palaavansa töihin vuoden päästä. Valtteri puolestaan valmistui vuonna 2020 laskentatoimen tradenomiksi LAB-ammattikorkeakoulusta ja aloittelee parhaillaan siskonsa kanssa yrittäjänuraa matkailualan perheyrityksessä.
Askon ja Maijan Maatilamajoitusyrityksen sukupolvenvaihdos ja uudet tuulet
Valtterin vanhemmilla on ollut matkailuyritys, Askon ja Maijan Maatilamajoitus, 1990-luvulta lähtien. Alun perin palvelutarjontaan on kuulunut aamiaismajoitusta hirsiaitoissa sekä mökkivuokrausta. Yrityksellä oli myös lypsykarjaa 2000-luvun alkuun asti. Tämän jälkeen mökkimajoitukseen on panostettu enemmän. Tällä hetkellä valikoimassa on kaksi perhemökkiä ja 14 hengen huvila Rantatupa. Näissä järjestetään myös paljon tilaisuuksia, kuten Tyhy-päiviä ja erilaisia juhlia. Saikot harjoittavat pienessä mittakaavassa myös luomukauran viljelyä.
Yritys kävi läpi sukupolvenvaihdosprosessin parin viime vuoden aikana ja se saatiin maaliin toukokuussa. Valtteri toimii isosiskonsa Eeva Saikon kanssa matkailuyrityksen toimitusjohtajina. Myös Eeva suunnittelee puolisonsa kanssa muuttoa ja talon rakentamista samaan pihapiiriin, mutta toistaiseksi Eevan kotipaikka on Helsingissä. Hän on viettänyt kesällä paljon aikaa Saikkojen piha-aitassa ja aikoo vierailla aktiivisesti myös syksyllä, mutta Helsingissä ollessaan videopuhelut ja Teams helpottavat paljon yhteistyöntekoa. Valtteri on huomannut, että Saimaan Kuidun valokuitu toimii erinomaisesti myös syrjäseudulla. Valtteri on jopa kuullut, että Taipalsaarella on tällä hetkellä nopeampi yhteys kuin joissakin kaupungeissa.
Lähitulevaisuudessa yrittäjäsisaruksilla on tarkoituksena päivittää nettisivuja (www.rantatupa.net) ja kehittää sosiaalisen median viestintää. Myös yrityksen nimi on vaihtumassa syyskauden aikana. Uusi nimi on Kalliolan tilan mökit.
Maaseutuelämää
Viveka ja Valtteri ovat kotiutuneet hyvin ikkunoista avautuviin maalaismaisemiin. Maaseudulla on molempien mielestä mukava asua ja paluu Taipalsaarelle tuntui kotoisalta. Kaikkineen muuttopäätös Valtterin lapsuudenkotiin oli luonteva ja helppo, joten se ei vaatinut suurempaa pohdintaa. Kaupunkiasumiseen verrattuna palvelujen äärelle on Peltoin kylältä pidempi matka ja talvella saa tehdä enemmän lumitöitä, mutta se kuuluu asiaan ja pariskunnasta kodinhoitokin on ihan mukavaa puuhaa.
Vivekasta tuntui aluksi hieman siltä, että olisi muuttanut appivanhempiensa luokse, mutta muutokseen tottui nopeasti. Oikeastaan vauvan synnyttyä on ollut mukava, kun tukiverkostokin on lähellä. Valtterin vanhemmat asuvat naapuritalossa ja Vivekan Taipalsaaren kirkonkylällä.
Saikkojen pihapiirin rantaan on rakennettu reilu kymmenen vuotta sitten kosteikko, jonka valuma-alue on 12 hehtaaria. Pien-Saimaan alueelle tehtiin siihen aikaan paljon kosteikkoja ja osin sen myötä veden laatu on parantunut huomattavasti. Esimerkiksi humus on vähentynyt Valtterin lapsuuteen nähden.
Vapaa-aika ja paikallisyhteisö
Ulkona ja luonnossa liikkuminen on molemmille tärkeää. Aiemmin kaupungin kerrostalossa asuessa liikkuminen oli hankalampaa, sillä lähtemistä täytyi suunnitella eri tavalla. Pariskunta ajattelee, että nykyinen koti on mukava asuinpaikka lapsellekin. Ympäristö on rauhallinen ja pihapiiristä löytyy paljon tekemistä.
Tähän asti Saikoilla on mennyt paljon aikaa elämänmuutokseen tottumiseen, mutta he ovat huomanneet ilokseen, että myös haja-asutusalueella on tiivis kyläyhteisö, jossa yhteistyö on tärkeä asia. Alueella toimii myös Leväsen seudun kyläyhdistys, jonka toimintaan Saikot mielellään osallistuvat. Peltoin kylällä asuu jonkin verran tuttuja ja pariskunta on ehtinyt tutustua jo uusiinkin ihmisiin. Heistä on kiva, että Peltoihin on muuttanut lähiaikoina muitakin lapsiperheitä ja nuoria ihmisiä.
Yhteisen intohimon, luonnossa liikkumisen, lisäksi Vivekalla ja Valtterilla on sama musiikkimaku. Heillä on kuitenkin myös omia harrastuksia. Valtteri käy frisbeegolfaamassa aktiivisesti ja hänestä on hienoa, kun mm. Saimaanharjulle on tehty rata. Hän pelaa myös salibandya Saimaanharjulla sekä Lappeenrannan Huhtari-liigassa. Viveka puolestaan nauttii käsitöistä, kuten virkkaamisesta, leipomisesta ja puutarhanhoidosta. Hän myös soittaa ukulelea ja pianoa.
Syksy Taipalsaarella
Taipalsaaren syksyssä parasta on kaunis luonto ruskan väreissä ja syksyiset veneretket. Etenkin syysaamut, nätti aurinkoinen sää ja usva järven pinnassa hivelevät niin mieltä kuin silmääkin. Valtteri kertoi, että aamuöiset heräämiset vauvan kanssa ovat mahdollistaneet aika hienoja maisemakokemuksia. Tuvan ikkunasta avautuu avara peltomaisema. Viveka muisteli nuoruusaamuja ja niiden raikasta ilmaa sekä väriloistoa koulumatkoilla.
Vaikka kesä on ihanaa aikaa, molemmista syksy ja viilenevät säät ovat tervetulleita. Vuoden pimein aika on toki pimeää, mutta niin lyhyt hetki, ettei se haittaa. Tämän syksyn suunnitelmissa on vauvan ristiäiset. Nimeä ei ole vielä paljastettu julkisesti. Tämän lisäksi luvassa on vauva-arkea ja Valtteria työllistää yritys.
Toiveita tulevaan
Saikot toivoisivat, että lapsiperheasiat huomioitaisiin, palvelut ja resurssit säilyisivät hyvällä tasolla ja esimerkiksi neuvolapalvelut pysyisivät kirkolla jatkossakin. Tällä hetkellä heidän mielestään tilanne on hyvä lapsiperheen näkökulmasta. Pariskunta kertoo, että moni heidän koulukavereistaan on muualla käytyään paluumuuttanut Taipalsaarelle lähiaikoina. Pappilanniemeenkin on muuttanut muutamia tuttuja hiljattain.
Valtteri ajatteli Taipalsaarelta lähtiessään, että ei enää takaisin palaa, mutta niin se ajatusmaailma muuttui muutamissa vuosissa. Nyt hän ajattelee, että paluu oli pitkäaikainen ratkaisu, eikä tulisi enää mieleenkään lähteä pois.
Pariskunta näkee, että esimerkiksi näkyvyyteen panostaminen, muu kehittäminen ja mahdollinen Kutilan kanava voisivat ylläpitää ja lisätä kunnan elinvoimaa. Taipalsaaren valtteina he pitävät etenkin järveä ja luontoa. Matkailuyrittäjän näkökulmasta Valtteri toivoisi, että tapahtumia, kuten Taipalsaari Sounds, järjestetään jatkossakin.
Kirjoittanut Elina Niemeläinen