Etusivu
Kuva Eero Juntunen vanhat tavat ja koneet tapahtuma

Taipalsaarella tapahtuu

Taipalsaarella tapahtuu ympäri vuoden. Ota kunnan verkkosivuilla oleva tapahtumakalenteri seurantaan.

Jos haluat tapahtumasi kunnan viestintäkanaviin, ota yhteyttä kirjaamo@taipalsaari.fi.

Tapahtumakalenteri
Ruusut

Taipalsaaren kesätori

Taipalsaaren Kirkonkylän torialue (Savilahdentie, jäätelökioskin vieressä)

Lauantaisin 11.6.2022 alkaen, klo 10 - 

Torimyyntiä lisäksi kesäkonsertti-iltoina 17-20.30
La 2.7. ja To 7.7.
Perjantaisin 15.7., 22.7., 5.8., 12.8.
Maksu käteisellä, kiitos! TERVETULOA!

Rehulan Kesätori 

Lauantaisin 2.7.-13.8.2022 klo 10-12

 

Mirka-Maria Niiva-Ihalaisen maalaus Hiljainen Ranta

Kirjaston näyttelyt kesällä 2022

Kirjastossa on kesän aikana seuraavat näyttelyt:

Nouse Inkeri ry 2020, Kohtalo erottaa, kuva yhdistää - Inkeriläinen perhealbumi, 8.7. asti

Mirka-Maria Niiva-Ihalainen, maalauksia, 11.7.-14.8.

Saimaan kameraseuran vuosinäyttely, valokuvia, 1.-30.9.

 

Röytyn juhannusruusut

Röytyn juhannus

Röytyn juhannusta on vietetty yhdistysten kahvion aloitettua kesällä 2013. Mitään Röytyn taloon liittyvää tapahtumassa ei ole, sellaisesta ei ole erillistä tietoa.

Kun Kirkonkylän kyläyhdistyksen hallituksessa teimme päätöksen kahviotoiminnasta, kaksi meistä piti ehdottoman tärkeänä, että pidämme auki myös juhannuksena, koska juuri silloin monet paikat ovat kiinni, ja meillä on paljon kesäasukkaita joita olisi mukava palvella.

Ajatus on toiminut hienosti, sillä juhannuksena on ollut kaikkina näinä vuosina paljon kävijöitä. Jotkut ovat käyneet säännöllisesti perhekunnittain tai muiden sukulaistensa ja vieraiden kanssa.

Juhannusaattona olemme nostaneet lipun salkoon klo 14, päätteeksi on laulettu Lippulaulu. Juhannuspäivänä on ollut muutaman kerran jumalanpalvelus, mutta muuta ohjelmaa emme ole tarkoituksella järjestäneet. Ihmiset tapaavat toisiaan seurustelun merkeissä, tarjoamme siihen paikan ja jotain hyvää syötävää kahvien kera. 

Juhannusaattona 24.6.2022 Röytyn kahvio on avoinna klo 11-15. Lipunnosto ja lippulaulu klo 14. Juhannuspäivänä 25.6. ja sunnuntaina 26.6. kahvio on avoinna klo 11-17. Jumalanpalvelus lauantaina klo 14 Pihatossa. Tervetuloa!

Teksti ja kuva Aure Niiva

 

Ylämaan karjaa

Haikkaanlahden kyläkävely 28.06.2022 klo 17.00 Haikkaanlahden urheilukentältä Vitsaintie 5

Haikkaanlahden kylä sijaitsee Taipalsaaren pääsaarella kirkonkylästä noin 5 kilometriä Savilahdentietä Savitaipaleelle päin. Haikkaanlahden kylää rajaavat Pien-Saimaa ja Taipalsaarelta Savitaipaleelle johtava maantie. Lappeenrantaan matkaa on noin 20 km. Elinvoimaisessa kylässä asuu noin 100 asukasta. Lomakausina asukasmäärä moninkertaistuu, sillä alueella on yli 100 kesäasuntoa. 

Haikkaanlahden urheilukenttä sijaitsi vuoteen 1930 asti Haikkaanlahden rannassa Kapakkaniemen vierellä tasaisella pellolla. Kapakkaniemessä, (nimi lienee ajalta, jolloin Lappeenranta-Mikkeli talvitie kulki kylän läpi) oli aikanaan myös tanssilava, jossa oli etenkin juhannusjuhlien aikaan ohjelmaa, esimerkiksi kyläläisen, kansanedustaja Väinö Okon kuuluisia juhlapuheita kokoontui kuuntelemaan suuri joukko ihmisiä. Nykyäänkin Simo Vitikainen sytyttää Kapakkaniemeen kokon, aina, kun sää sallii.

Haikkaanlahdella on asuttu kauan, josta on todisteena kylältä löytyneitä rautakautisia asuinpaikkoja, sekä pronssinen hevosenkenkäsolki, jonka voi nähdä Helsingissä kansallismuseossa. Haikkaanlahdenlta on löytynyt mm. hevosenkenkäsolki, palanutta savea ja rautakaudentyypin keramiikkaa sekä 1600-1700-luvun aineistoa. https://www.kyppi.fi/to.aspx?id=129.

Haikkaanlahdella oli  1930 - 1950 katuvalot alas rantaan. Haikkaanlahden laivalaituri olikin yksi vilkkaimmista. Katuvalot poistuivat laivaliikenteen päätyttyä. Nykyään Innalanmäen tilan mäeltä avautuu edelleen kaunis kulttuurimaisema yli peltojen kohti Pien Saimaata.

Liukkolan kylässä, nykyään osa Haikkaanlahtea, sijaitsee viljapellon takana kaunis vanha tuulimylly. 
1930 luvulta 1970 luvulle Haikkaanlahdella sijaitsi yksi monista Taipalsaaren suurista omenatiloista. Omenoita kuljetettiin laivalla Lappeenrantaan myytäväksi ja jopa junalla Kokkolaan asti.

Haikkaanlahti on itselleni rakas kotikylä joten tulkaapa kanssani kävelylle kuuntelemaan tarinoita niin vuosien takaa kuin tästä päivästä. Kylätien varrella voi nähdä alpakoita, ylämaan karjaa ja ratsuhevosia.

Teksti ja kuva Kirsi Rehunen, varhaiskasvatuksen opettaja, 
Haikkaanlahden kyläläinen, Haikkaanlahden Marttojen puheenjohtaja

 

Taipalsaari-päivät mainos

Taipalsaaripäivät 1.-3.7.2022

Perinteiset Taipalsaari-päivät järjestetään tänä vuonna heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna perjantaista sunnuntaihin. Viikonlopun aikana on luvassa liikunnallista ja kultturellia ohjelmaa kaiken ikäisille! Taipalsaari-päivät järjestetään yhteistyössä useiden eri toimijoiden kanssa. Tapahtumapäivät ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Perjantaina 1.7. kello 11-17 Kesäpelipäivä

Lauantaina 2.7. järjestetään Taipalsaaripäivien liikuntamaistiaiset

Tapahtuma järjestetään Saimaanharjulla kello 10-16 välisenä aikana. Aktiivista tekemistä löytyy lapsiperheille, nuorille, aikuisille sekä ikäihmisille. Liikuntamaistiaisissa on mahdollisuus osallistua katusählyturnaukseen, harjoitella yleisurheilu –lajeja, kokeilla SUP-lautailua tai testata vaikka vaakabenjiä. Oman menopelin mukaan ottaessaan lasten pyöräilypuistossa pääsee harjoittelemaan pyöräilytaitojen lisäksi liikennesääntöjä, taiteilemaan katumaalauksia sekä ihastelemaan paloautoa. Mukana ohjelmassa on myös pomppulinna, Taukopenkkien esittely sekä kirjaston lainaliikuntavälinepankki. Kaikki päivän aktiviteetit ovat osallistujille maksuttomia.

Tapahtumapisteet järjestetään Saimaanharjun urheilukentällä, Suurlammella sekä Kirjaston läheisyydessä. Voit varautua tapahtumapäivään säänmukaisella rennolla ulkoliikuntavarustuksella ja taskurahalla.

Liikuntamaistiaiset järjestävät yhteistyössä: Nuorisoseura, Liikenneturva, Taipalsaaren Kisa, Taipalsaaren Veikot, Taipalsaaren Riento, Tuplakasi, Taipalsaaren VKP, Retki Saimaa, Jänkäsalon WPK, Vanhus- ja vammaisneuvosto, Taipalsaaren kirjasto Kirjasatama sekä Taipalsaaren kunta.

Taipalsaaripäivät huipentuvat maaseudun perinnepäivään sunnuntaina 3.7. kello 10-16. Kaiken kansan yhteinen maaseutujuhla koostuu Taipalsaaren maamiesseuran 122 -vuotis juhlaohjelmasta sekä maaseudun perinnepäivän ohjelmasta. Yhteistä juhlaa vietetään Röytyn pihapiirissä. Juhla on kaikille avoin ja ilmainen tilaisuus. Tapahtuma alkaa jumalanpalveluksella Taipalsaaren kirkossa kello 10.

Maaseudun perinnepäivän juhlan avaus tapahtuu Röytyn pihassa kello 11. Juhlaohjelmassa on luvassa muun muassa erilaisia esityksiä ja näytöksiä, ekoaseammuntaa, Kipparin julkistaminen ja puuro- sekä kakkukahvitarjoilu. Tapahtumassa on myynnissä paikallisia käsityö- ja elintarviketuotteita sekä Röytyn kesäkahvila palvelee juhlaväkeä. Perinnepäivän järjestävät yhteistyössä maaseutuseurat, Taipalsaaren käsityöläiset ja Taipalsaaren kunta.

Perinnekirkkovenesoutu kokeilu on kaikille avoinna klo 15.15 alkaen Kirkkorannassa. Kokeilun järjestää Vitsain Kyläyhdistys. Myös Suur-Saimaan ympäriajon historia-ajoneuvot ovat nähtävillä Kirkonkylällä.

Lämpimästi tervetuloa Taipalsaaripäiville 2022!

 

Taipalsaari-päivien ohjelma
Kipparit lavalla 15.8.2020

Taipalsaaren uusi Kippari julkistetaan 3.7.2022 klo 15.00 Taipalsaaren yhteisessä maaseutujuhlassa Röytyn kotiseututalolla

Nykyinen Taipalsaaren Kippari on Osmo Savolainen Saimaanharjulta. Hänen valintansa Taipalsaaren Kippariksi julkistettiin Harjun Höyryt kesätapahtumassa 15.8.2020 Saimaanharjulla. Nykyisen Kipparin toimikaudelle ajoittui Taipalsaaren kunnan 450-vuotisjuhlavuosi 2021, joka sisälsi runsaasti erilaisia juhlavuoteen liittyviä tapahtumia. Näissä tapahtumissa Osmo Savolainen oli vahvasti mukana toimien mm. kunnan juhlavuoden suunnittelutoimikunnan vetäjänä ja puheenjohtajana. 

Nykyisen Kipparin toimikausi lopuillaan ja uusi Taipalsaaren Kippari julkistetaan Taipalsaari-päivien yhteydessä 3.7.2022 Röytyn kotiseututalolla pidettävässä Taipalsaaren yhteisessä maaseutujuhlassa. Taipalsaaren yhteinen maaseutujuhla koostuu Taipalsaaren maamiesseuran 122 v juhlaohjelmasta sekä maaseudun perinnepäivän ohjelmasta. 

Juhlassa tulee olemaan mielenkiintoinen ja kesäisen rento ohjelma muusiikin ja erilaisten esiintymisten ja esittelyjen muodossa.  Monipuolista ohjelmaa on tarjolla klo 11.15 - 15.00 välillä niin lapsiperheille kun varttuneemmillekin. Taipalsaaren uuden Kipparin julkistaminen tapahtuu juhlan päätteeksi klo 15.00 kunnan edustajien toimesta.
Juhlassa päästään myös nauttimaan Taipalsaaren maamiesseuran tarjoamasta yhteisestä juhlaruokailusta klo 11.30 alkaen sekä tilaisuuden päätteeksi juhlakahvituksesta klo 14.30 alkaen. 

Juhlaan ovat kaikki lämpimästi tervetulleita !

 

Saimaan Teatteri esittää kauhukomedian: Ripari

Käsikirjoitus Aino Pennanen, ohjaus Riikka Oksanen.

Pakkoeläkkeelle määrätty pappi tekee kaikkensa käännyttääkseen uransa viimeiset riparilaiset uskoon. Kun vanhan viinan löyhkän alle kadonnut karisma ei pure kirkosta etääntyneisiin nuoriin, tunnelma leirillä muuttuu uhkaavaksi. Pysäyttääkö edes yhden leiriläisen katoaminen tätä tuhoisaa kirkonmiestä ristiretkellään maallistumista vastaan? Kauhun, komedian ja musiikkiteatterin keinoja yhdistelevä esitys johdattaa Betlehemin tähden lailla yksinkertaisen, mutta silti sen vaikeimman kysymyksen äärelle: mihin sie uskot?

Laivakiertue Saimaalla 1.–23.7.20220. Liput ja lisätietoja: www.saimaanteatteri.fi

Esitykset Taipalsaaren Väinölässä 20.7.2022 klo 19 ja 21.7.2022 klo 13

Seurantalojen historia ja tulevaisuus
Keskustelua teatterintutkijan kanssa

Kun Saimaan Teatteri ei päässyt laivakiertueelleen koronakesänä 2020, työryhmä päätti vierailla rakkaiksi tulleilla Saimaan alueen seurantaloilla muulla tavoin. Työryhmän muisteloista sekä kiertuepaikkakunnilla toteutetuista puhelinhaastatteluista syntyi 11-osainen podcast-sarja, joka kuljettaa Saimaan Teatterin esiintymispaikkojen ja ympäröivien yhteisöjen historiaan ja nykyisyyteen. 

Saimaan Teatterin kesällä 2020 keräämä haastattelumateriaali pursuaa seurantaloihin liittyviä kiinnostavia muistoja ja tarinoita, joista vain murto-osa mahtui mukaan podcast-jaksoihin. Kesän 2022 kiertueella kulkee mukana teatterin tutkija, FT Sanna Ryynänen, joka istahtaa ennen Taipalsaaren ensimmäistä esitystä juttelemaan -seurantalon historiasta ja taloon liittyvistä kiehtovista muistoista seurantalon toimintaa pitkältä ajalta tuntevien tai niistä kiinnostuneiden kanssa. Ryynänen myös taustoittaa lyhyesti sitä, miten seurantalot liittyvät suomalaisen kansalaistoiminnan ja teatterin perinteisiin sekä Suomen historian käänteisiin.

Tule mukaan kuulemaan, mitä kaikkea Väinölän seinät ovat elinkaarensa aikana kokeneet ja minkälaisen historian jatkoksi päädyt, kun asetut katsomaan Saimaan Teatterin esitystä!

Keskustelu alkaa 20.7. n. klo 18.00 ja kestää n. 0,5h tai niin kauan, kuin juttua riittää! Klo 19.00 alkaa Saimaan Teatterin Ripari-esitys.

 

Rikkakananhirssi

Pellonpiennartapahtuma 26.7.2022 klo 16.00 Röytyn pihatossa (Leikonrannantie 1, 54920 Taipalsaari)

Pellonpiennartapahtumassa pureudutaan uuden haittakasvin - rikkakananhirssin torjuntaan viljelmillä ja kotipuutarhoissa.

Monet ovat ihmetelleet tämän uuden rikkakasvin ilmestymistä viime kesinä pelloille ja puutarhoihin. Rikkakananhirssiä on alkanut nopeasti löytyä uusilta kasvupaikoilta ja sen ilmestyminen on ollut monelle yllätys, koska kyseinen rikkakasvi on nopeasti vallannut kasvualaa. Herääkin kysymys, onko rikkakananhirssistä tulossa todellinen uhka viljelylle ja myös kotipuutarhoihin. Rikkakananhirssi on alkanut yleistyö lämpimien kesien myötä ja sen torjunta on havaittu haasteelliseksi.

Röytyn pihatossa pidettävässä kaikille avoimessa pellonpiennartapahtumassa alan asiantuntijat kertovat rikkakananhirssin yleistymisestä ja torjuntakeinoista rikkakananhirssin leviämisen ehkäisemiseksi viljelmillä ja kotipuutarhoissa.

Asiantuntijoina pellonpiennartapahtumassa ovat mm. kasvintuotannon asiantuntija Anne Tolonen ja agronomi Samuli Seppänen ProAgria Etelä-Suomi ry:stä. Pellonpiennartilaisuudessa on mahdollisuus keskustella ja kysellä mukana olevilta asiantuntijoilta rikkakananhirssiin liittyvistä asioista sekä nähdä ja kuulla hyvistä käytännöistä rikkakanahirssin torjunnasta. Röytyn pihaton viereisellä Juha Ahokaisen peltolohkolla voidaan myös  ”pellonpientareella”  kuulla viljelijän kokemuksia rikkakananhirssin torjunnasta.

Tilaisuuden järjestäjinä toimivat Taipalsaaren maamiesseura ry ja ProAgria Etelä-Suomi ry/Elina II-hanke. 
Tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen tilaisuus.

Tarjoilujen järjestämiseksi pyydetään tapahtumaan osallistuvien ilmoittautumiset  22.7.2022 mennessä maamiesseuran puheenjohtaja Asko Saikolle, puh. 040 – 507 5842 tai s-postilla: a-m@rantatupa.net

Tervetuloa joukolla yhteiseen pellonpiennarpäivään !

 

Kyläkävelyn kartta

Kyläkävely Illukansaaressa pe 22.7.2022 klo 12-16

Yhteiskuljetukseen osallistuvien lähtö kirkon rannasta klo 12.00.

Venekyytiä tarjoavat ja tarvitsevat: Ilmoittautuminen su 17.7. mennessä.
Veneliivejä saatavilla kyläyhdistykseltä, jos veneilijöillä ei ole vieraille henkilöille.

Päätepisteenä Kaulion kesäpaikan ranta Illukansaaren Nenäniemessä Orjainniemen  vastapäätä, josta kartta.
Rantautumisessa opastaa Tuula Kaulio.

Tarjolla keittolounas (jauheliha tai kasvis) sekä kahvit, johon osallistuvilta ilmoittautuminen.
Lounas + kahvit 7 euroa, varaa mahdollisimman sopiva raha tai Mobile Pay.

Lounaan jälkeen kuulemme paikallishistoriaa Timo Pakkasen ja Markku Kaulion kertomana. Kävelymatkaa kylään edestakaisin noin 4 km polkua pitkin.
Liikuntarajoitteisille hankalampi. Venekyydillä siirtyminen mahdollista.

Säävaraus, josta tarpeen tullen ajankohtaisimmat tiedot edellisenä päivänä tai samana aamuna Etelä-Karjalan tapahtumissa ja Taipalsaari-facebookissa.

Kaikki ilmoittautumiset Aure Niivalle
aure.niiva@taipalsaari.fi, 050 403 0351

 

 

Taipalsaari Sounds mainos

Kolmipäiväinen Taipalsaari Sounds tuo Suomen huippuartistit Taipalsaarelle heinäkuun viimeisenä viikonloppuna

Taipalsaari Sounds
Kirkonranta, Taipalsaari
To–su 28.–31.7.

Taipalsaaren kunta on solminut yhteistyösopimuksen Millilleen Evensin ja Gaia Musicin kanssa kolmipäiväisestä Taipalsaari Sounds musiikkitapahtumasta. Tapahtuma järjestetään Taipalsaarella, kirkonrannassa, heinäkuun viimeisenä viikonloppuna ja se tuo Suomen huippuartistit esiintymään uusiin maisemiin Saimaan rantaan.

– Tapahtumalle etsittiin nimeä yleisökilpailulla. Vastauksia tuli pitkälti toista sataa ja nimeksi valikoitui äänestyksen perusteella Taipalsaari Sounds. Kertoo tapahtuman vastuutuottaja Tommi Männistö, Millilleen Eventsiltä.

Taipalsaari Soundsin suunnittelu on ollut käynnissä syksystä 2021. Aiemmin samana kesänä, samassa paikassa järjestetty Taipalsaaren 450-vuotisjuhlaviikonloppu antoi alkusysäyksen uuden tapahtuman järjestelyille.

Huippuartisteja torstaista sunnuntaihin

Tapahtuma on kolmipäiväinen ja artistikattauksesta löytyy suosikkeja nuoremmista kuulijoista aina ikivihreiden Suomi-iskelmien vannoutuneille faneille. Torstaina esiintyy Suomen suosituimpiin artisteihin kuuluva ja Vain Elämää-ohjelmassa edellisellä kaudella mukana ollut Pyhimys. Ennen Pyhimystä lavalle nousee nuori, nouseva tähti, F. Perjantaina tapahtumassa vannotaan bluesin henkeen, kun illan aloittaa Heikki Silvennoinen Band. Tämän jälkeen lavalle astelee maailmaa kitaransa kanssa kiertänyt Erja Lyytinen. Lauantain päiväkonsertissa nautitaan ikivihreistä Jukka Kuoppamäen 80v-juhlakonsertin tahdittamana. Kuoppamäki esiintyy pianistinsa Jukka Ruusumaan kanssa. Lauantaina illansuussa lavalle astelevat Kaija Kärkinen & Ile Kallio ja illan päättää Samuli Edelmann ison bändinsä kanssa. 

– Suomen kesän kaikkiin olomuotoihin on valmistauduttu. Tapahtuma-alueelle tulee suuri läpinäkyvä̈ teltta, joten tarpeen tullen katsomo on käytännössä kokonaan sateen suojassa. Kesähelteessäkään kasvihuone-efektiä̈ ei tarvitse pelätä, kun kaikki teltan sivut ovat auki ja ilma pääsee liikkumaan vapaasti, kertoo Männistö.

Tapahtuma työllistää paikallisia

Tapahtuma toteutetaan suurelta osin eteläkarjalaisten ja eteläkarjalaisia työllistävien yritysten voimin. Tuotantoryhmä ei kierrä ympäri Suomea ja toista tapahtumakonseptia paikkakunnalta toiselle. Tapahtuma-alueelle tulee tietenkin ruoka- ja juomamyyntipisteitä. Ruokapalveluiden tuottajat ovat Taipalsaarelta ja Lappeenrannasta. Anniskelusta vastaa Millilleen Events.

– Tapahtuma on tehty alusta alkaen Taipalsaarelle, Etelä-Karjalaiseen makuun sopivaksi ja alueelle sopivan kokoiseksi. Vain tapahtumateltta joudutaan vuokraamaan maakunnan ulkopuolelta, se tulee Orimattilasta Stoptelttojen valikoimasta. Esimerkiksi tapahtuma-tekniikka tulee Gaia Musicilta Imatralta ja jätehuollon sekä WC-palveluiden tuottaja on Saimaan Puhdistuspalvelu Oy, kertoo Männistö.

Tapahtumakumppanuuksia on solmittu kevään aikana useampia. Tapahtuman toteuttamista merkittävästi tukevat mm. Lappeenrannan Energia ja OP Etelä-Karjala. Taipalsaarentien varteen, Kirkon ja Röytyn läheisyyteen on tulossa 8m2 LED-näyttö heti juhannuksen jälkeen, heinäkuun ajaksi, johon yritykset voivat ostaa mainoksiaan ja tukea myös näin tapahtumaa.

– Lipunmyynti on sujunut kevään mittaan odotetusti. Perjantaille ja lauantaille on jo myyty ihan hyvä määrä lippuja siihen nähden, että koronaviruksen varjo ja pitkittynyt kevät eivät suoranaisesti ole kannustaneet ihmisiä kesäsuunnitelmissa. Odotamme lippukaupan kiihtyvän nyt kesää kohti ja toivomme että paikalliset, kesäasukkaat ja naapurikuntien sekä -kaupunkien asukkaat tulevat viettämään Taipalsaarelle ikimuistoista tapahtumaviikonloppua heinäkuussa. Kommentoi Männistö.

– Odotamme tapahtumaa ja yhteistyötä innolla, on hienoa saada uudenlaista kipinää ja vetovoimaa Taipalsaarelle, kommentoi Taipalsaaren kunnanjohtaja Kari Kuuramaa.

Teksti Tommi Männistö