Etusivu
16.11.2021

Etelä-Karjalan koronatilanne on kääntynyt huonompaan, mutta ei olla vielä leviämisaluetta: vahva suositus maskinkäyttöön ja rokottamattomille suositus jäädä pois korkean riskin tapahtumista

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri 15.11.2021

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä kokoontui 15.11.2021 ylimääräiseen kokoukseen, sillä 15.11. tuli ilmoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) Etelä-Karjalan alueen tilanne. Koronavirusepidemian kolme eri vaihetta jäävät valtakunnan tasolla pois, kun luokittelu perustasoon, kiihtymisvaiheeseen ja leviämisvaiheeseen poistuu. Ylimääräisessä kokouksessa päätettiin, ettei Etelä-Karjala ole vielä leviämisaluetta, vaikka puolet leviämisaluetta koskevista kriteereistä alueellamme täyttyykin. Tilannekuvaryhmä kokoontuu seuraavan kerran pohtimaan leviämisalueeksi mahdollisesti siirtymistä 23.11.2021.

Koronaepidemia on Etelä-Karjalassa kääntynyt viimeisen viikon aikana selvästi huonompaan suuntaan. Viikolla 45 (8.–14.11.) todettiin yhteensä 85 koronatapausta. Kaikista otetuista näytteistä noin 4,5 % on ollut positiivisia viimeisen 7 vuorokauden aikana. Lauantaille 13.11. tuli 18 uutta koronatapausta. Parin kuukauden takaisiin tartuntalukemiin on nyt noustu uudestaan.

Alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä antoi vahvan maskisuosituksen julkisiin sisätiloihin, mukaan lukien joukkoliikennevälineet. Maskisuositus koskee 12 vuotta täyttäneitä, myös täyden koronarokotesarjan saaneita. Työpaikoille suositellaan etätyötä hybridimallissa.

Etelä-Karjalan alueen korotilanteen käännyttyä selvästi huonompaan suuntaan tilannekuvaryhmä suositteli, että rokottamattomat henkilöt eivät toistaiseksi osallistuisi korkean riskin tapahtumiin.

Korkean riskin tapahtumia ovat sisätiloissa järjestettävät:

  • isot yleisötapahtumat ilman yksilöityä istumapaikkaa
  • anniskeluravintolat
  • kontaktilajit (ei koske lapsia ja nuoria)
  • yhteislaulutilaisuudet

Kouluille aikaisemmin annettua maskilinjausta ei tässä vaiheessa muuteta. Kuntakohtaisia päätöksiä tehtäessä voidaan tarkastella rokotuskattavuutta, sillä täysi rokotussuoja edelleen suojaa vakavaa tautia vastaan hyvin.

Rokottamattomat heti testiin oireiden ilmetessä

Ilman täyttä rokotussarjaa tulee koronatestiin hakeutua heti lievien oireiden ilmetessä. Testiin hakeutuminen on tärkeää, mikäli ei ole saanut koronarokotteita täyttä sarjaa, on sairastanut koronavirustaudin yli 6 kuukautta sitten eikä ole saanut koronavirusrokotetta tai kuuluu ryhmään, jolle suositellaan kolmatta rokoteannosta, mutta et ole vielä saanut kolmatta annosta.

Eksoten alueella on ilmennyt viivettä koronatestiin hakeutumisessa. Tilannekuvaryhmä pyytää myös kahdesti rokotettuja hakeutumaan testiin, mikäli epäilee tai tietää altistuneensa koronavirukselle. Mikäli tartunnan saanut hakeutuu testiin viiveellä, viivästyy myös tartunnanjäljitys. Tartunnanjäljityksen viivästyminen saa aikaan nopeasti leviäviä epidemioita.

– Suosittelemme, että myös kahdesti rokotetut jäävät heti sairastuttuaan kotiin ja hakeutuvat testiin jo lievien oireiden ilmetessä, mikäli tiedossa on epäily altistumisesta, muistuttaa Eksoten terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula.

Etelä-Karjan tilannekuvaryhmä kehottaa rokottamattomia ottamaan koronarokotteen, sillä rokottamattoman riski saada koronatauti rokotettuun verrattuna on Etelä-Karjalassa 8-kertainen.  

Viime viikon aikana todettiin erityisen paljon koronatapauksia perheissä; kouluikäiset, jotka eivät ole vielä rokotetta saaneet, ovat sairastuneet ja tartuttaneet rokottamattomat kaverinsa sekä vanhempansa. Perheiden sisällä on jonkun verran ilmaantunut tartuntoja 7–11-vuotiaista lapsista heidän rokotettuihin vanhempiinsa. Rokotettu henkilö sairastaa koronataudin kuitenkin yleensä lieväoireisena, eli rokote suojaa hyvin taudin vakavaa muotoa vastaan.

Tilannekuvaryhmässä käytiin keskustelua koulujen tulevista itsenäisyysjuhlista. Isot itsenäisyysjuhlat ovat koronatilanteen huonontuessa riskitekijä koronan leviämisen kannalta. Tilannekuvaryhmä ei suosittele pitämään isoja yksittäisiä tilaisuuksia, joissa rokottamattomat lapset kokoontuvat yhteen. Kunnat informoivat erikseen omista juhlatilaisuuksistaan. Lasten harrastuksia koskevat suositukset pysyvät ennallaan, eli varo- ja suojatoimin pidettävät lasten harrastukset halutaan edelleen mahdollistaa ja turvata.

 

Lisätietoja medialle:

Tuula Karhula, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja, terveyspalvelujen johtaja, Eksote, p. 040 194 4936, tuula.karhula@eksote.fi

 

Voimassa olevat alueelliset suositukset sekä ohjeet löytyvät Eksoten ja kuntien verkkosivuilta:

Eksote: https://www.eksote.fi/Koronavirus/
Lappeenrannan kaupunki: https://www.lappeenranta.fi/fi/Kaupunki-tiedottaa/Koronavirustilanne
Imatran kaupunki: https://www.imatra.fi/korona
Lemi: https://www.lemi.fi/ajankohtaista/koronatiedotteet.html
Luumäki: https://www.luumaki.fi/koronavirustilanne-tietoa-ohjeita-linkkeja
Parikkala: http://www.parikkala.fi/fi
Ruokolahti: https://www.ruokolahti.fi/suomeksi/Kuntatietoa/korona
Rautjärvi: http://www.rautjarvi.fi/fi
Savitaipale: https://www.savitaipale.fi/
Taipalsaari: https://taipalsaari.fi/fi/Koronavirustilanne

Muun Suomen tilanne ja muiden sairaanhoitopiirien alueilla voimassa olevat rajoitukset ja suositukset löytyvät osoitteesta: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset/sairaanhoitopiirit. Linkki sivulle löytyy myös Eksoten sivulta www.eksote.fi/koronavirus