Etusivu
4.6.2021

Puun Virtaa - Antti Niemisen ja Samuli Poutasen kuvataidetta Taipalsaaren kunnantalolla

Tervetuloa Antti Niemisen taidenäyttelyyn Taipalsaaren kunnantalolle ma-pe klo 9-15. Näyttely alkaa 7.6.2021 ja on esillä koko kesän.

Puun virtaa -veistossarja sai alkunsa, kun UPM Kaukas Oyj kertoi syksyllä 2017 Vehkataipaleen koulun vanhempainillassa Vehkataipaleen pumppulaitoksen kanavan alkavasta remontoinnista. Samalla näytettiin kuvia kanavan alkuperäisestä 1935-36 tehdystä pohjarakenteesta, joka oli tehty lehtikuusilankuista ja -tukeista. 
 
Antti Nieminen kysyi ja sai käyttöönsä pohjalta nostetut puurakenteet. Tukkien pinta on virtaavan veden voimakkaasti syövyttämää, mutta heti pinnan alta löytyy kirkas pihkantuoksuinen puu. Puu osoittautui mainioksi veistomateriaaliksi.  Antti Nieminen kutsui työtoveriksi kuvataiteilija Samuli Poutasen. He aloittivat syksyllä 2018 veistosprojektin, jossa puusta  toteutettiin veistoskokonaisuuksia yhdistäen veistetyn ja patinoituneen puun pintaa ja taottua metallia.

Veistosten lähtökohtana on veden ja ajan kiertokulku, mutta jokainen teos on syntynyt vapaiden assosiaatioiden ja materiaalin tarjoamien mahdollisuuksien mukaisesti. Isompien veistosten tekemisen ohessa syntyi myös sarja korutaideteoksia, joissa vanhasta puusta poimitut detaljit saavat rinnalleen hopeaa, meripihkaa ja vuorikristallia. 

Näyttely on ollut esillä syksyn 2020 lappeenrantalaisessa luonto- ja tiedekeskus Saimaariumissa ja tammikuussa 2021 lahtelaisessa Pro Puu galleriassa. 

Yhteistyö uppopuun parissa jatkuu tämän näyttelyn jälkeen, kuvataiteen oheen syntyy uniikkihuonekaluja ja –valaisimia. 

Antti Nieminen on taipalsaarelainen taideseppä ja kuvanveistäjä. Antti Niemisen tuotanto on hyvin laaja-alaista kattaen niin kuvataidetta, korutaidetta, julkisia teoksia ja yksityistilaustöitä. Luonto ja ympäristö ovat aina olleet hyvin tärkeitä innoittajia, joten Saimaa-aiheisten teosten kanssa työskentely on ollut erityisen mieluisaa.  

Samuli Poutanen on lappeenrantalainen kuvanveistäjä, rakennusrestauroija ja muusikko. Niin kuvataiteessa kuin rakennusmateriaalinakin Samulin lempimateriaali on puu. Antti Nieminen tiesi Samulin intohimon niin puunveistoon kuin Saimaan järviluontoon, joten yhteistyön aloittaminen oli luontevaa.